h i r d e t é s

Monológok, dialógusok

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

Monológok, dialógusok

2022. június 26. - 06:21

Mindenki mondja a magáét!

1./ Kövér László például valamilyen tárogató-fesztiválon kifejtette, hogy "a tárogató hangja a magyar jellem virágzása"!

Na, kérem! Hát tudjuk, hogy Kövér még a legszélsőségesebb orbáni propagandán is túl képes tenni a hülyeségeivel.

Ez a kijelentése egy hozzászóló szerint egyértelművé teszi, hogy "ezek lövik magukat, máskülönben ilyen marhaságokra már nem vetemednének"!
Lehet benne valami! Bár szerintem Kövér inkább megkettyent!
Mert ezeket a piramidális ökörségeit már célirányos, felhasználható néphülyítésnek nem lehet nevezni! A legfanatikusabb Fidesz-hívők és sámán-imádók is csak röhögnek rajta.

2./ "Magunk alatt vágjuk a fát, ha fact-chekeljük a politikai konteókat?"-teszi föl a kérdést a HVG-ben Nagy Iván László.

Meg kell mondanom, hogy aki már az írás címében elsüti a két legkapósabb műszót, és fact-chekeli a politikai konteókat (ahelyett, hogy zabot hegyezne, vagy beiratkozna egy magyar, mint idegen nyelv tanfolyamra), annak az írását eleve félrehajítom!

Lehet, hogy ez előítéletnek tűnik a részemről, én inkább tapasztalatnak nevezném! Mert ezekben az írásokban a tartalom általában…hogy is mondjam!

Most azért valami csoda folytán (talán a rekkenő hőség) beleolvastam.
Bár ne tettem volna!

A szerző ugyanis arra a rendkívül eredeti és magvas megállapítására jut, hogy a demokratikus és hibrid rendszerekben is tág tere van az összeesküvés-elméleteknek!

Brávó! Hol máshol lenne? A diktatúrában ugyanis csak az uralom szólal meg, közvetítve az egyedül üdvözítő ideológiát és világmagyarázatot!
Úgyhogy ebből ennyi elég is volt!

(Csak a rend kedvéért említem meg, hogy a szerző által említetlenül hagyni szintén nem bírt kategória, a hibrid rendszer, nagy népszerűsége ellenére a politika világában rendszerként nem, csak tévképzetes műszóként létezik. Hagyjuk meg a kukoricának, meg "Kukori és Kotkoda" állandó sértegető szavajárásának: "Hibrid! Hólyag"!
De hát, ez már csak a hab a tortán!)

Menjünk tovább! A monológokat most váltja a dialóg!

3./ Gelencsér András lehangoló, de valósnak, mert meggyőzőnek tűnő víziójára, miszerint elkéstünk, és néhány évtizeden belül összeomlik a mai civilizáció (https://24.hu/belfold/2022/06/10/nyersanyagok-globalis-krizis-klimavaltozas-gelencser-andras-interju/), ugyancsak a 24.hu oldalán csattanósnak szánt válasz jelent meg több szerző egybegyúrt írásában. Hogy aszongya: "Akkor jön el a világvége, ha nem teszünk ellene semmit!"

Előre bocsátom, hogy a kérdéskör szakmai elemeit (mennyi a napenergia hasznosításának energiavesztesége, mennyi idő alatt térül vissza, és társai) nem fogom érinteni, mint laikus! Filozófiai, metodológiai és módszertani problémáim vannak az ellencikkel!

Bontsuk rögtön erre a három elemre a polémiát!

a./ Világvége, vagy a fejlett emberi civilizáció összeomlása?
A kettő ugyanis nem azonos! (Bár számunkra talán igen.)
Gelencsér nem az előbbiről, hanem az utóbbiról beszél!
A két fogalom összemosása, illetve Gelencsér szóhasználatának átmosása "világvégére", arra alkalmas, hogy érzelmileg eleve az eredeti elképzelés ellen hangolja a halálra rémített olvasót!

Hogy a kettő nem ugyanazt jelenti, arra Elon Musk legutóbbi kijelentése csattanós választ ad: az emberiség egy töredéke egy másik bolygón fog élni! (Túlélni?)

Márpedig Musk annak a politikai-gazdasági elitnek a prominens képviselője, mely nem igazán tesz semmit a környezeti katasztrófa elkerülése érdekében – és e megállapítás attól függetlenül igaz, hogy elkéstünk, vagy sem!

Holott az ellen-irat alapvetése, hogy aktív cselekvéssel igenis megelőzhető a katasztrófa!

Kiszithand! Ki fog cselekedni, és mikor, ha azok csak az öngyilkos, rövidtávú profitérdekeket nézik, akiknek módjuk lenne bármi érdemit tenniük?
És akik eddig is csak sumákoltak, halogattak, vagy eleve megkérdőjelezték a klímakatasztrófa valódiságát!

Mert én hiába takarítanék meg a reklám szerint nyolcvan liter vizet (az is tiszta haszon!), ha kézi mosogatás helyett megvenném a Bosch kiváló mosogatógépét!
(Hogy mennyi vizet, áramot fogyaszt, mennyi és milyen vegyi anyagot enged a csatornába, arról nincs szó mellesleg!)

Az a benyomásom, és ezt a legújabb stádiumú űrkutatási célok messzemenően alátámasztják, hogy inkább már azon törik a fejüket a nagy tudásúak és nagy hatalmúak, hogy melyik bolygóra kell belátható időn belül áttelepülnie/átmenekülnie a kiválasztottaknak és jövendőbeli rabszolgáiknak!

A többiek? Fátylat rá!

Az ellen-irat szerzői is csak olyan ötletekkel állnak elő, hogy építsünk új városokat, tanítsuk az embereket!

Ez a megoldás? Hol éltek, Hölgyeim és Uraim?

b./ Gelencsér sorra kifejti, hogy a Föld energiaforrásai, ásványkincsei mennyi időre elegendőek.
Sőt, olyan, látszólag korlátlan mennyiségben rendelkezésre állók, mint a betonozáshoz szükséges homok!
Az erre alkalmas homok java része egyetlen helyen található!
Viszont például a korlátlanul rendelkezésre álló szaharai homok az eltérő szerkezete miatt nem alkalmas!

Válaszul az ellen-iratban megnyugtatnak: Magyarországon még száz évre elegendő homok van!

A napkollektorok telepítésével kapcsolatban rámutatnak, hogy nálunk a mezőgazdasági földterület 0,02 százalékának napkollektorokkal beterítése elegendő lenne, és erre még parlagon lévő földterületek is elégséges menyiségben állnak rendelkezésre!

Emberek! Ez nem "nemzeti ügy"! Nem a magyar lakosságot kell megnyugtatni, ahogy Svájcban tették a házak alá/mellé épített atombiztos bunkerekkel – mi megússzuk-jeligére!

Ki a rosseb akar magában "túlélni" egy katasztrófát?
És ez most is igaz!

Mellesleg nem is megoldható! Itt, a Földön vagy az egész civilizáció, vagy senki!

Aztán: az acélgyártásnak az ukrajnai háború következtében, de egyébként is elfogynak a lehetőségei!

Erre nem válasz, hogy: de Svédországban kísérleteznek egy helyettesítő technológiával! Mikor lesz, ha lesz, abból világfelhasználás?

c./ Gelencsér állításával szemben, hogy az elektromos autó az autóipari lobbi hatalmas átverése, az e-mobilitás igenis, hűha! Mert hát, a széndioxid-kibocsátás!

(Ez különben is visszatérő és kiemelt eleme az ellen-iratnak, miközben Gelencsér – nem vitatva a kérdés jelentőségét – rámutatott, hogy – szemben a zöldek számára minden überelő szerepével – a komplex ökológiai problémának csak egyik, és nem is a legfontosabb eleme!)

Meg aztán az újrahasznosítás! Az valami fantasztikusan eredményes – lesz!

Csak arról hallgatnak mélyen, hogy az akkumulátor-gyártás és a semlegesítés a leginkább környezetszennyező technológia, sokak szerint többet árt, mint amennyit a hagyományos üzemanyagokkal futó kocsik káros anyag kibocsátása!

Több részletbe nem mennék bele!

Megjegyzem viszont, hogy az ellen-irat szerzői – akiknek szakmai kompetenciáját nem vitathatom – részben zöld aktivisták, környezet- és éghajlat-kutatók, részben az érintett iparágakat (autógyártás, napkollektor-gyártás) képviselik!

Ebben az ügyben én igazságot tenni nem tudok, csak azt gondolom, hogy defetizmusról csak megnyerhető ütközet esetén beszélhetünk!

Hogy megnyerhető-e az ütközet, azt egyelőre nem tudjuk, az idő eldönti, magam inkább Gelencsér fejtegetéseit látom reálisnak.

És nem hiszem, hogy hazudnunk kellene az embereknek, vagy hamis ábrándokba kergetni őket!

Bármennyire rémisztő, Elon Musk, tán elszólva magát, számomra kimondta a frankót!

Címkék: 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s