h i r d e t é s

MNB: tavasszal megugrik az infláció

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

MNB: tavasszal megugrik az infláció

2021. január 27. - 13:12

 

A járvány második hulláma miatt a világgazdaság helyreállása a korábban vártnál hosszabb ideig tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának várakozásai szerint.

A kép illusztráció! - Forrás: erdely.ma

A koronavírus-járvány második hulláma miatt a világgazdaság helyreállása a korábban vártnál hosszabb ideig tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának várakozásai szerint. A testület a hétfői ülésén nem változtatott a jegybanki kamatokon, az ülésről kiadott közlemény legfőbb üzenete, hogy a jegybank elsődleges célja továbbra is az „árstabilitás elérése és fenntartása.”

Az inflációs folyamatokat és cégek árazási döntéseit a  következő negyedévekben is nagy változékonyság jellemzi - írják. A dohánytermékek jövedéki adójának év eleji növekedése és bázishatások miatt a tavaszi hónapokban várhatóan átmenetileg 4 százalék közelébe emelkedik a mutató, a decemberi 2,7 százalékkal szemben, vagyis gyorsulhat az infláció. Viszont a mérsékelt külső inflációs környezet és a gyenge belső kereslet is hosszabb távon az árnövekedés lassulását segítheti. Összességében az infláció 2021-ben a 3,5–3,6 százalékos tartományban, míg 2022-től újra a jegybanki cél,  vagyis három százalék körül alakul az MNB szerint. A járványhelyzet időbeli lefutása és a gazdaság várható helyreállása a továbbiakban is változékony árazási mintázatokat eredményezhet, ezért a tartósabb inflációs hatások megítélésében a szokásosnál is nagyobb óvatosság indokolt - olvasható a jegybank közleményében.

A Monetáris Tanács előrejelzése szerint a járványügyi korlátozó intézkedések miatt a magyar gazdaság teljesítménye 2020 negyedik negyedévében ismét csökkent, így az MNB várakozásai szerint a GDP összességében 6–6,5 százalékkal zsugorodhatott 2020-ban. A gazdasági élet helyreállása a koronavírus elleni vakcina széles körű elterjedésével párhuzamosan, 2021 második negyedévétől indulhat meg. A hazai GDP 2021-ben várhatóan 3,5–6, 2022-ben 5–5,5 százalékkal növekszik a jegybanki előrejelzés szerint. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s