h i r d e t é s

Mitől lesz egy könyv borítója magával ragadó az olvasók szemében?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Mitől lesz egy könyv borítója magával ragadó az olvasók szemében?

2019. augusztus 22. - 13:07

 

Mi alapján kerülnek a könyvek kiválasztásra, és mennyire fontos a borító szerepe? Mennyi idő alatt dönti el a vásárlók többsége, hogy megveszi-e az olvasmányt vagy sem?

A könyvek borítói által betekintést nyerhet az olvasó az író által megalkotott mű világába, és átérezheti az olvasmány hangulatát. A könyv és az olvasó közötti érzelmi kapcsolat kialakításáért a legtöbb esetben a borító felel elsőként.  

Mitől lesz figyelemfelkeltő egy könyv borítója?

Érdemes az elején leszögezni, hogy nincs tökéletes formula a sikeres borítóhoz. A borító sikere azon áll vagy bukik, hogy mennyire tudja az alkotó megszólítani a célközönségét. A borító stílusának összhangban kell állnia a könyvvel tartalmi és hangulati szempontokat tekintve egyaránt.

Marketing felmérések szerint a potenciális vásárlók körülbelül 90 másodperc alatt döntenek az adott termék megvásárlásáról. Ennyi idő áll rendelkezésre arra, hogy egy könyv elnyerje az olvasó szimpátiáját, és kellő mértékben felkeltse az érdeklődését.

A borítónak olyan összképet kell alkotnia, amely azt sugallja, hogy a könyv megtekintésre érdemes, és minőségi termékről van szó. A borító az első dolog, ami alapján a könyvek iránt érdeklődők szelektálnak a művek között.

A színek pszichológiai szerepe

Közismert tény, hogy a színek különböző pszichológiai hatásokkal rendelkeznek. Egy-egy szín képes bizonyos érzelmeket kiváltani a megtekintőből. A borító, amelyen például egy élénksárga citrommal díszített hűsítő koktél szerepel a háttérben türkizkék vízzel rendelkező tengerparttal, könnyedséget fog kommunikálni. Az olvasó azonnal érzékelni fogja, hogy valószínűleg nem a túlzott izgalmak lesznek az olvasmány középpontjában, hanem lazább kikapcsolódásra számíthat.

Nem minden emberből váltják ki ugyanazokat az érzelmi hatásokat a különböző színek. Amíg a nők számára a piros szín izgalmakat és gyengédséget idézhet elő, addig a férfiaknál az erőt és haragot szimbolizálhatja. Ellenben tény, hogy ha a borító egységes és összefüggő dizájnnal kerül megalkotásra, akkor a többség számára átadható lesz az üzenet. A könyvsorozatok esetében a borító alapvető stílusa és színei nem szoktak változni a brand összehangolt megjelenési tervei miatt.

A borítókép kelti az első benyomást

Amikor valaki belép egy könyvesboltba vagy könyvtárba, akkor számtalan alkotás fog a szeme elé tárulni. Az emberi gondolkodás úgy van vezérelve, hogy ilyen mennyiségű választék esetén azonnal elkezdjen szelektálni a darabok között.

Könyvek esetében ez a kiválasztási folyamat a borító megtekintésének segítségével indul el. Az első benyomás az, ami alapjaiban meghatározhatja az olvasó viszonyulását a könyvhöz, így a borítónak kellő mennyiségű érzelmet kell kiváltania.


 

Kommentek

h i r d e t é s