h i r d e t é s

Mit kell tudni a kódkártyás zárbetétekről?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Mit kell tudni a kódkártyás zárbetétekről?

2021. április 12. - 13:34

 

Mindenkinek kiemelt fontosságú az otthona – legyen szó lakásról vagy házról – biztonsága. A zárak az utóbbi évtizedekben rendkívül nagy fejlődésen estek át, nézzünk is meg néhány ismert típust közülük. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A normál zárbetéteket mindnyájan ismerjük, ezeknek mindkét oldala kulccsal (mechanikusan) nyitható. Ebben a kategóriában rengeteg biztonsági szint megtalálható, az alapszintű biztonságot nyújtóktól a prémium kategóriáig. Az ún. gombos zárbetétek esetén bentről nem kulccsal, hanem forgatógombbal nyithatjuk az ajtót. Ezzel a jó hír az, hogy nem történhet meg, hogy úgy zárjuk ki magunkat a lakásból, hogy bent kulcs van a zárban (ez a normál zárbetétek esetén akkor lehetséges, ha kint nincs kilincs). A biztonsági kódkártyás zárbetétek esetén a kulcs mellé egy kártyát is kapunk, amelyet fel kell mutatni, ha le szeretnénk másolni a kulcsot. Ez utóbbiról ejtünk néhány szót az alábbiakban.

Minden kódkártyás zárbetét ugyanannyira véd?

Egyáltalán nem. A közhiedelem szerint a kódkártyás zárbetéteknél csak a kódkártya felmutatásával lehet kulcsmásolást igényelni. Ez igaz is az úgynevezett „védett profilú” kódkártyás zárbetétekre, de nem igaz a nem védett profilúakra, amelyeknél lehet másolni (így akár illetéktelenül is…), azonban új kulcsokat rendelni csak a kártyával lehet. Fontos, hogy ennek mindig utánajárjunk, még a vásárlás előtt, hiszen a hamis biztonságérzetből nagy gondok is fakadhatnak, mint tudjuk.

Milyen biztonsági funkciók léteznek egy-egy zárbetéten?

Nézzük őket szépen sorban:

Törés elleni védelem: Magyarországon talán ez a legfontosabb funkció, mert ez a legelterjedtebb (illetéktelen) nyitási technika. Ennek több oka is, például a viszonylagos gyorsaság és alacsony zajszint. Két különböző törés elleni védelem létezik: a nagyon erős edzett acélhíd a zárbetétek köré és a zárbetét egy részének meggyengítése, amely ugyan a zárbetét eltörésével jár, de a test középső része ép marad, így zárva tartja az ajtót.

Letapogatás elleni védelem: ez azt jelenti, hogy a zárbetét belsején (belső hengerében) a kulcs csatornája úgy van kialakítva, hogy a manipulációs (zárfésüléses) nyitási módszereket igencsak megnehezíti.

Magkihúzás elleni védelem: ennél a nyitási típusnál egy különleges, erre kifejlesztett készülékkel kitépik a belső hengert a zárbetétből. Az ez ellen felszerelt zárbetétekben olyan edzett alkatrészeket találunk, amely ezt rendkívül megnehezíti.

Fúrás elleni védelem: nemcsak széf(zár)akat lehet megfúrni, hanem hagyományos zárbetéteket is. Azonban, ha edzett acél csapokat és más alkatrészeket építenek be egy zárba, a fúrás lehetetlen lesz, vagy legalábbis sokkal nehezebb és hosszabb időbe telik majd.

Kulcsmásolás elleni védelem: erről már beszéltünk, ez a védelem a védett profilú kódkártyás zárbetétek sajátja, amely szintén nagyon jól jöhet.

Saválló zárbetét: a közbeszédben igen gyakran találkozhatunk a savval véghezvitt betörésekhez és zárbetétek feltöréséhez, de a valóságban „savas” betörés nem létezik, legalábbis Magyarországon ilyesmi nem fordul elő. Ez nem azt jelenti, hogy egy ez ellen minősített zárbetét rossz lenne, de ezzel szerencsére nem kell foglalkoznunk.


 

Kommentek

h i r d e t é s