h i r d e t é s

Minden idők legmelegebb nyara volt a 2022-es

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Minden idők legmelegebb nyara volt a 2022-es

2023. január 15. - 10:45

A tavalyi év pedig minden idők második legmelegebb esztendeje.

Csak 2020 volt melegebb év a tavalyinál, derült ki az Európai Unió Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálatának adataiból, a tavalyi ősz pedig minden idők harmadik legmelegebbje volt – írja a Sky News.

A 2022-es évben tapasztalt hőmérsékletek az iparosodás előtti időkhöz képest 1,2 fokkal voltak magasabbak, de már 1991–2020 átlagát is 0,3 fokkal haladják meg.

A tendencia egyértelmű: sosem volt még olyan meleg a Földön, mint az elmúlt nyolc évben, a világ ezáltal is tanúja az éghajlatváltozás hatásainak.

A számadatok egybevágnak más globális adatokkal, amelyek azt mutatják, hogy az elmúlt 30 évben az európai hőmérséklet a globális átlag több mint kétszeresével emelkedett, nincs a Földnek másik kontinense, ahol ilyen drasztikus lett volna a felmelegedés.

Különösen a kontinens déli és középső része szenvedte meg a meleget, a hőhullámokat és az azokhoz párosuló kevés csapadékot, ezeket a területeket komoly aszály sújtotta.

Délnyugat-Európában, különösen Franciaországban és Spanyolországban szokatlanul sok erdőtűz is pusztított,, ami rekord mennyiségű káros anyag kibocsátásával is járt.

"2022 ismét szélsőséges éghajlatot hozott Európában és világszerte. Ezek az események rávilágítanak arra, hogy már most tapasztaljuk világunk felmelegedésének pusztító következményeit. A legfrissebb adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a legrosszabb következmények elkerülése érdekében a társadalomnak sürgősen csökkentenie kell a szén-dioxid-kibocsátást, és gyorsan alkalmazkodnia kell a változó éghajlathoz" – kommentálta az adatokat Samantha Burgess, a Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat igazgatóhelyettese.

A jelentésből az is kiderül, hogy az üvegházhatású gázok továbbra is felhalmozódnak a légkörben, a szén-dioxid-koncentráció mintegy 2,1 ppm-mel emelkedik, ami hasonló az elmúlt évekhez. A metánkoncentráció közel 12 ppm-mel nőtt, ami magasabb az átlagosnál, de elmarad az elmúlt két év rekordjaitól. (Infostart)


Kommentelne? Kattintson ide!