h i r d e t é s

Milliós halpusztulás Ausztráliában a hőhullám miatt - VIDEÓ

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Milliós halpusztulás Ausztráliában a hőhullám miatt - VIDEÓ

2023. március 20. - 18:33

Több millió elpusztult hal vetődött partra Ausztrália délkeleti részén, amit nem régiben történt áradások és a forró időjárás után a folyóban elhasznált oxigén okozott. - írja a phys.org.

Forrás: Twitter/Chris O'Keefe

Az új-dél-walesi kormány múlt pénteken közölte, hogy halak milliói pusztultak el a Menindee kisváros melletti Darling folyóban, ami 2018 óta a harmadik tömegpusztulás a térségben. Ez azt jelenti, hogy döglött halakat borítják a folyót, ameddig csak a szem ellát.

Szürreális ezt felfogni; az idei halpusztulás rosszabbnak tűnik, mint a korábbiak; a környezeti hatás felmérhetetlen

– mondta egy helyi lakos, Graeme McCrabb az AFP hírügynökségnek, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. 

A kormány szerint a közelmúltbeli árvizek után növekedett a folyóban a halak, például a hering és a ponty populációja, ám most, az árvíz visszahúzódásával hatalmas számban pusztulnak el.

Ez a halpusztulás a víz alacsony oxigénszintjével (hipoxiával) függ össze, ahogy az árvíz visszahúzódik

– áll a kormány közleményében. – A térségben jelenleg uralkodó meleg időjárás is súlyosbítja a helyzetet, mivel a melegebb vízben kevesebb oxigén van, mint a hidegben, és a halaknak melegebb hőmérsékleten nagyobb az oxigénszükségletük is.

A Sydneytől körülbelül 12 órányi autóútra fekvő Menindee-ben történt korábbi halpusztulásokat A HOSSZAN TARTÓ SZÁRAZSÁG MIATTI VÍZHIÁNYRA, VALAMINT EGY 40 KILOMÉTEREN ÁT HÚZÓDÓ MÉRGEZŐ ALGAVIRÁGZÁSRA FOGTÁK.

A szakemberek szerint azonban sajnos nem ez lesz az utolsó. Megjegyzik: al lakossága körülbelül 500 fő, és az elmúlt években szárazság és áradások sújtották. (Origo.hu)


h i r d e t é s

Clicky