h i r d e t é s

Milliárdokkal tolta meg a magyar állam azt a gyárat, amely hónapok óta nem ad fizetést

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Milliárdokkal tolta meg a magyar állam azt a gyárat, amely hónapok óta nem ad fizetést

2022. június 27. - 07:03

Három hónapja nem kaptak fizetést a dolgozók a napelemgyárban, amit az állami bank 40 millió euróval tolt meg.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (k), Haidegger Ákos ügyvezető igazgató (j) és Ádám Zoltán, gyárigazgató (b) az Ecosolifer Kft. csornai napelemcella-gyárának avatásán 2020. december 10. - Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A dolgozók tanácstalanok, a gyár körül – amelynek indulásánál Áder János és Palkovics László is bábáskodott, és amely milliárdos állami és uniós támogatást is kapott – az OLAF mellett a magyar hatóságok is vizsgálódnak. - írja a 24.hu

Még a márciusi fizetésüket sem kapták meg a csornai EcoSolifer Heterojunktion Kft. dolgozói – számoltak be a lapnak az elkeseredett munkások. A kisalföldi napelemgyár bukdácsolása nyolc éve tart, pedig nagy erők mozdultak meg az ügyében:

  • alapkőletételénél a csornai születésű Áder János bábáskodott köztársasági elnökként.
  • A projekt indulásakor, 2014-ben 1 milliárd forint egyedi támogatást ítélt meg számára a kormány.
  • A napelemgyárat 1,9 milliárd forint uniós támogatásra érdemesítették.
  • A 15 milliárd forint költségűre tervezett beruházáshoz az állami Eximbank Zrt. nyújtott kölcsönt 22,4 millió euró erejéig.
  • Négy év elteltével a napelemgyár még mindig nem készült el, mire a kormány másik bankja, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vette át az EcoSolifer hitelezését úgy, hogy a kölcsön keretét 40 millió euróra emelte. A lépést azzal indokolták, hogy jelentősen megnőtt a kereslet a napelemek iránt, és megduplázták a tervezett gyártókapacitást.
  • A hvg.hu információja szerint az uniós pénzekkel kapcsolatban az EU csalás elleni hivatala, az OLAF vizsgálatot kezdett.
  • Annyira nem volt rendben a projekt, hogy a magyar hatóságok is foglalkozni kezdtek vele: a gazdasági tárca még 2016-ban szabálytalansági vizsgálatot indított. Azt azonban, hogy milyen szabálytalanságot találtak, öt év elteltével sem hozták nyilvánosságra. A DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdésére a minap azzal kerülte meg a konkrét választ Latorcai Csaba miniszterelnökségi államtitkár, hogy az elsőfokú döntés ugyan megszületett, de a jogorvoslati határidő még nem telt el, azaz nem jogerős még a határozat.

A gyárat végül 2020 decemberében adták át, az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mondott beszédet. A beruházás addigra 18,9 milliárdosra duzzadt, az állami támogatás összege pedig meghaladta a 2 milliárd forintot. Hat évvel a projekt elindítása után megkezdődött tehát a termelés Csornán, arról azonban, hogy milyen eredményt hozott az első teljes üzleti év, nincs információ, a tavalyi év gazdálkodásáról a mérlegbeszámolót hiába kerestük az Igazságügyi Minisztérium adatbázisában.

Az Opten adatbázisa szerint a 2020-as évre bő 1,7 milliárd forint veszteséget könyveltek el. A cégdokumentumokból ugyanakkor az látszik, hogy a NAV-val meggyűlt az EcoSolifer baja, a Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóság az idén június 10-én végrehajtási eljárást rendelt el.

A dolgozók tanácstalanok, az állásidő alatt eddig nem jutottak pénzhez, nincs információjuk arról, újra elindul-e a gyár, és ha igen, mikor.

Vagyis mennyi időt kellene kihúzniuk pénz nélkül, hozzájutnak-e egyáltalán a járandóságaikhoz, várjanak-e tovább, vagy tényleg érdemesebb felmondani. Akadtak olyanok, akik már fel is mondtak, de ők sem jutottak a pénzükhöz, igaz, legalább van másik munkahelyük, ahonnan kapnak fizetést.

Érdeklődtünk a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-nél arról, kaptak-e tájékoztatást a csornai állapotokról, és mi a tervük a továbbiakban az EcoSoliferrel, mivel számolnak, hogyan rendezik az állami kölcsön sorsát. A bank korábbi közlése szerint 40 millió eurós hitelszerződést kötöttek a céggel, és a 2020-as évről leadott mérlegben a tartozások között van is nyoma a bő 10 milliárd forintos hosszúlejáratú beruházási, fejlesztési hitelnek. Elég komoly tehát az állami kitettség EcoSolifer-ügyben, a fejlesztési bank azonban nem reagált kérdéseinkre, így arra sem, mit tesznek, hogy ne vesszen el a 40 millió eurós állami hitel. (24.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s