h i r d e t é s

Mikrohullámú sugárzással hidrogénné változtatható a műanyag

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mikrohullámú sugárzással hidrogénné változtatható a műanyag

2020. október 17. - 15:05

 

Talán a műanyagszennyezés az emberiség egyik legnagyobb környezeti problémája, amelynek megakadályozására sajnos még nem találták meg a tökéletes módszereket.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Jelenleg több mint 4,9 milliárd tonnányi műanyag hulladék kerülhet szemétlerakókba vagy közvetlenül a természetbe; ez a mennyiség pedig évről évre egyre csak növekszik. Az Oxfordi Egyetem kémikus professzorai most egy vadonatúj eljárással álltak elő, amelynek segítségével a műanyag flakonokat, zacskókat és csomagolásokat hidrogénné tudják varázsolni, amit később üzemanyagként hasznosíthatnak fel.

A korszakalkotó módszerhez a jelenleg is elérhető technológiát alkalmazták, mindemellett sokkal kevesebb energia szükséges a véghezviteléhez – olvasható a Nature Catalysis tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban.

Egyre több ország szeretne átállni a zöld eredetű megújuló energiaforrásokra, a hidrogén ilyen szempontból tökéletes megoldás lehetne. Peter Edwards és kollégái mindössze egyetlen kémiai lépésben képesek voltak lebontani a műanyagot.

A tudósok először apró darabokra törték össze a műanyagot egy turmixszal, majd vas-oxid és alumínium-oxid katalizátorokat adagoltak hozzá. Amint ezt a keveréket egy mikrohullámú sütőbe helyezték és felforrósították, a katalizátoroknak köszönhetően a műanyagból hidrogén szabadult fel gáz formájában.

Mindössze néhány másodperc leforgása alatt a műanyagban található hidrogéngáz 97 százalékát sikerült kivonniuk, és lényegében csak széntartalmú nanocsövecskék maradtak vissza a reakció után. Mivel főként a katalizátorok vették fel a hőt, ezért kevesebb energia kellett ahhoz, hogy végbemenjen a folyamat.

"Egy teljesen új dimenzióba helyezhetjük a műanyag hulladékokkal kapcsolatos újrahasznosítást, és még a fejlődő országok számára is alternatívát kínálhatunk, hiszen a hidrogén-gazdálkodással óriási előrelépést tehetünk a fosszilis üzemanyagok felcserélése felé is." - mondta Edwards.

Jelenleg 300 gramm műanyag hulladékot tudtak az új technológiával hidrogénné alakítani, a kutatók következő célja az lesz, hogy sokkal nagyobb kísérletekkel akár tömeges mennyiségben semlegesíthessék a káros anyagokat. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s