h i r d e t é s

Mielőtt megérkeznek a záporok, zivatarok, még nagyon meleg lesz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Mielőtt megérkeznek a záporok, zivatarok, még nagyon meleg lesz

2022. augusztus 19. - 05:45

Pénteken a hidegfront előtt még egyre melegebb levegő érkezik, majd a fronthoz köthetően akár heves zivatarok is lehetnek, és a hétvégére több fokkal visszaesik a hőmérséklet!

Egy hullámzó hidegfront hatására nyugat felől a Dunántúlon, majd a középső tájakon is egyre többfelé megnövekszik a felhőzet, és a délutáni, esti órákban több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyenként hevesebb viharok is lehetnek. A hidegfront előoldalán a déli-délkeleti szél többfelé élénk, erős lesz. Hajnalban 17-24 fokra van kilátás.
A csúcshőmérséklet 33 és 41 fok között alakul, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokot hűlhet a levegő.

Viharos hétvége

Szombaton gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és több tájegységünkön kell számítani időnként záporokra, zivatarokra, valamint hevesebb viharok is kialakulhatnak, melyeket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetnek. Sokfelé élénk, helyenként erős lehet az északi-északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul, északkeleten lehet a legmelegebb.

Vasárnap sok felhő lesz az égen, és sokfelé kell számítani esőre, záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadásra is. Az északias szél az ország nagy részén élénk, erős, a Dunántúlon többfelé viharos lehet. Napközben 21-31 fokra van kilátás, északkeleten, keleten lehet a legmelegebb.

Orvosmeteorológia

A kánikula miatt még sokan tapasztalhatnak migrént, illetve koncentrálási problémákat, tompaságot és vérnyomás-problémákat.
A szívbetegek és keringési rendellenességgel küzdők könnyen kimerülhetnek.
Többeknél jelentkezhet alvászavar, ennek következtében napközben kialvatlanság, fáradtság.
A naposabb tájakon fennáll a napszúrás veszélye is.
A szelesebb tájakon élők ingerlékenységet, nyugtalanságot is tapasztalhatnak.
A hőségben különösen ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozásra, érdemes könnyű ételeket fogyasztani.
Délután viszont a Dunántúlon élők már érezhetik a közelgő hidegfront okozta tüneteket, körükben görcsös panaszok, fejfájás jelentkezhet, valamint zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások panaszai, így ők lehetőleg ebben az időszakban tartózkodjanak zárt térben.
11 és 16 óra között a napos tájakon és időszakokban erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s