fbpx Mi kerüljön az iskolai kulacsba? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Mi kerüljön az iskolai kulacsba?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Mi kerüljön az iskolai kulacsba?

2018. szeptember 06. - 12:38

 

Nehéz a szülők dolga, ha el akarják kerülni a cukros üdítőket.

Megérkezett az ősz, ezzel együtt az iskola is kezdetét vette. A szünidő után a diákok idejük nagyobb részét újra a tantermekben töltik.  Mit tehetnek a szülők, hogy gyermekeik az iskolaidőben is megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot fogyasszanak? 

Kialakíthatjuk gyermekeinkben a víz szeretetét, azonban, ha nem tudunk mellettük lenni, mint például az iskolában, akkor akár más, kevésbé egészséges üdítőkre eshet a választásuk

– hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere. 

A gyermekek hajlamosak megunni a csapvizet, ezért szívesebben fogyasztják a cukros üdítőket. Sajnos azonban ezek hozzájárulhatnak a gyors testtömeg gyarapodáshoz: fél liter cukros üdítőben megközelítőleg 10 teáskanálnyi cukor van. Sok szülő számára dilemmát okoz, hogy mit adjon gyermekének, de nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt, hiszen az uzsonna mellé biztosított üdítőnek nem csak egészségesnek, hanem finomnak is kell lennie. A csapvízből készített frissítő ugyanakkor jó választás lehet. 

Vannak azonban olyanok, akik tartanak a csapvíz-fogyasztásától, holott a hazai ivóvíz minősége megfelel az Európai Unió elvárásainak, sok esetben pedig vetekszik a skandináv országokéval. A leggyakoribb ellenérv az, hogy csapvízben káros anyagok, például gyógyszerszármazékok találhatók. Egy erre vonatkozó mérés azonban kimutatta, hogy a Duna vizében és az egyéb ivóvízbázisokban nem találtak kimutatható mennyiségű gyógyszermaradványokat.* Annak ellenére, hogy a jelenlegi mérési módszerek akár nanogrammnyi (gramm milliomod része), azaz egészen kicsi mennyiséget is képesek kimutatni. Hasonló a helyzet a növényvédő szerekkel is, melyekből szintén nem volt kimutatható mennyiség az ivóvízbázisokon. 

Ezt a problémát hivatott megoldani a SodaStream innovációja, a szénsavasító készülék, mellyel ízlés szerint készíthetők otthoni frissítők. Igény szerint akár egészen enyhén is lehet szénsavasítani vele a csapvizet

– hangsúlyozta a SodaStream termékmenedzsere. A szénsavas víz előnye, hogy melegebb időben lassabban szaporodnak benne a mikroorganizmusok, ezért tovább eltartható. A minél teljesebb íz élmény érdekében pedig a SodaStream a szörpök széles választékát kínálja a gépekhez. Ezek között vannak gyümölcs ízű, cukor- és adalékanyagoktól mentes, illetve vitaminnal dúsított szörpök is. 

A SodaStream 1 literes palackja kevés foglal az iskolatáskában is. További előnye, hogy használata környezetbarát, hiszen kulacsként legalább 3 évig lehet használni. Ez idő alatt legalább 2500 PET-palacktól óvja meg a Földet a gyermek. 

*Forrás: Fővárosi Vízművek

 


 

Kommentek

h i r d e t é s