h i r d e t é s

Mi kell ma a földi hatalomhoz?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Mi kell ma a földi hatalomhoz?

2021. július 30. - 10:11

Hangsúlyozom a "ma" szót

Pénz, katonaság és beilleszkedés egy nemzetközi rendszerbe, aminek kiszolgálója a lokális vazallushatalom. Ne kizárólag Magyarországot tekintsük. Emeljük fel fejünket és nézzük a világ eseményeit, kormányok bukását és újak felemelkedését. E három tényező alkot "árnyékhatalmat" is, ami a színpadon látható szereplőknek, miniszterelnököknek, államfőknek elvárásokat fogalmaz meg. Persze mindezt megfelelő kommunikáció egészíti ki. Így háttérhatalom lehet a katonaság, főleg, ha a látszólagos politikai hatalom civil.

Egyensúly bomláskor láthatjuk hány esetben lépnek színre katonák, akik kiképzésük helyszíne és parancsai szerint járnak el.

Hasonló háttérhatalom lehet a pénzvilág, akikhez számos összeesküvés elmélet szövődik. Pedig nincs ebben semmi különös. A pénz törvényei kerekednek felül a humánus, emberközpontú elveken, ne adj Isten klasszikus vallási parancsokon.

A nemzetközi, azaz globális rendszerek valamelyikébe való beilleszkedés pedig úgy nő az előző két feltétel fölé, ahogy a világ élete globalizálódik.

Mi az a tényező, amit kihagytam, ami régen volt, ma nincs? Ez a hitbéli meggyőződés, elvek, értékek, melyeket szülői házból, iskolából hozunk magunkkal, de a valós életben csak kinevetnek, ha rájuk hivatkozunk. Nem hozakodom elő a vallásokkal, elég ifjúságunk idejére visszamenni, amikor szocialista eszmék, proletárdiktatúra és hasonló jelszavak lengtek a zászlókon. Persze, mindez lejáratódott, ahogy a vallási eszmék. Csupán ez utóbbiakat évezredes tehetetlenségük továbbvitte a politika kátyús útján és túlélték valahogy. De a túléléshez szükséges volt valamire. Arra, hogy elveszítsék értékeiket és csak a nevük maradjon. E névbe csomagolták/csomagolják be a fent említett három tényező érdekeit. Így lettek tehát vallásaink, helyesebben embereken alapuló egyházi szervezeteink hirdetői zömében értékek árulói, egy évezredes átverés mai megjelenítői.

Lehet-e egy vallástudós bármilyen földi érdek talpnyalója? Mit ír erről a Korán?

Erre több idézet is van. Ezt választottam:

وَاتْلُ عَلَيْهِمْ نَبَأَ الَّذِيَ آتَيْنَاهُ آيَاتِنَا فَانسَلَخَ مِنْهَا فَأَتْبَعَهُ الشَّيْطَانُ فَكَانَ مِنَ الْغَاوِينَ ﴿١٧٥﴾

Olvasd nekik hírét annak, kinek megadtuk Áyáinkat, de kivedlett belőle, majd a Sátán üldözőbe vette és eltévelyedett. (Korán 7:175)

Különböző vélemények vannak arról, hogy ez az utalás kire vonatkozhat. Sokan úgy vélik, hogy Bálámra, a látó emberre, akit Izrael ellenségei arra bíztattak, hogy átkozza el Izraelt, de ő ehelyett áldást kért rá. (Számok 22-24). A példabeszédet jobb, ha általános értelemben fogjuk fel. Vannak tehetséges, magas pozícióval megáldott emberek, akik előtt szélesre tárulkoznak a spirituális lehetőségek, de ők ezzel nem élnek. A Sátán viszont meglátja bennük saját lehetőségeit és megragadja őket. Ahelyett, hogy a spirituális fejlődésben egyre magasabbra jutnának, földi vágyaik, ambícióik a mélységbe húzza őket és elvesznek.

وَلَوْ شِئْنَا لَرَفَعْنَاهُ بِهَا وَلَكِنَّهُ أَخْلَدَ إِلَى الأَرْضِ وَاتَّبَعَ هَوَاهُ فَمَثَلُهُ كَمَثَلِ الْكَلْبِ إِن تَحْمِلْ عَلَيْهِ يَلْهَثْ أَوْ تَتْرُكْهُ يَلْهَث ذَّلِكَ مَثَلُ الْقَوْمِ الَّذِينَ كَذَّبُواْ بِآيَاتِنَا فَاقْصُصِ الْقَصَصَ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ ﴿١٧٦﴾

Ha akartuk volna, kiemeltük volna őt azokkal (az Áyákkal), de ő a földhöz tapadt és vágyait követte. Példája, akár a kutya: ha rátámadsz, kiölti nyelvét, és ha otthagyod, (akkor is) kiölti nyelvét. Ez olyan, mint a nép, akik meghazudtolták Áyáinkat. Beszéld hát el a történeteket, hátha tán elgondolkodnak. (Korán 7:176)

Különösen meleg időben a kutya kiöltött nyelvvel liheg, akár nyugalomban van, akár megtámadják, akár fáradt, akár magában van. A lihegés természetének része. Aki elutasítja Allahot ugyanilyen. Akár egyedül van, akár támadják, nyáladzik. Csak magának és saját lelkének okoz kárt.

A történelemben sok hit és jogtudósnak kellett meghalnia kiállásuk, egyenességük miatt. Ők állandó felkiáltójelként álltak a zsarnokok előtt. Vállalták a meghurcoltatást, börtönt, száműzést, sanyarú sorsot.

Mára a helyzet megváltozott. Egyre többen élnek jómódban, de nem az érdekükben hozott jóléti intézkedések miatt. Felkiáltójel helyett görbén, inkább kérdőjelként állnak, kiszolgálva egy irányt, amit nem szolgálhatnának ki.

Címkék: 

 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s