fbpx Mi a hátránya a hiteltörlesztési moratóriumnak? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Mi a hátránya a hiteltörlesztési moratóriumnak?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mi a hátránya a hiteltörlesztési moratóriumnak?

2020. szeptember 23. - 07:00

 

Meghosszabbítja a kormány a hiteltörlesztési moratóriumot. A szakértő szerint bár egyes érintettek számára gyakorlatilag automatikusan jár majd a hosszabbítás, a bankok még várják a részletszabályozást, ezért az később fog kiderülni, mi lesz pontosan a bankok és a kérvényezők feladata, ha szeretnének élni a hosszabbítás lehetőségével.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Január elsejétől számítva további hat hónapra meghosszabbítja a kormány a háztartások (a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak) számára nyújtott hitelmoratóriumot. A vállalkozóknak viszont be kell jelenteniük, ha hosszabbítást szeretnének, amennyiben pedig bevételük több mint 25 százalékkal csökkent, meg fogják kapni a moratórium lehetőségét.

Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője szerint az alapmodell – ami Magyarországon az elsők között vezettek be, és ami most meghosszabbításra kerül – a legtöbb országban, néhány apróbb eltéréssel ugyan, de hasonlóan épül fel.

A családok számára – jelen állás szerint – automatikus a hosszabbítás, csak azt kell jelezniük, ha nem szeretnének élni a lehetőséggel; míg a kisvállalkozók esetében igényelni kell, és csak a megadott mértékű bevételcsökkenés mellett kaphatják meg – magyarázta Sándorfi az ATV Start című műsorában.

A szakértő ugyanakkor hozzátette: a bankok még várják a részletszabályzatokat, amelyből pontosan kiderül majd, mi is lesz a hitelezők, illetve a meghosszabbítással élni kívánók feladata, legyen szó akár a családokról, akár vállalkozókról.

Sándorfi szerint ugyanis a feltételeknek való megfelelést (akár a családok, vagy a nyugdíjasok esetében is) bizonyos dokumentummal valószínűleg bizonyítani kell majd.

Számszerűsítve, hogy mekkora hitelösszegről beszélhetünk országos szinten Sándorfi Balázs elmondta: Magyarországon a lakosság egy év alatt nagyjából 1800 milliárd új hitelszerződést ír alá, a teljes kint lévő lakossági hitelállomány pedig olyan 8500 milliárd forint körül lehet. Hozzátette: a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi számítása szerint a moratórium nagyjából 1,6 millió családot érinthet.

A szakértő felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy szó sincs hitel- vagy kamatelengedésről, a nem-fizetésnek később pénzügyi következményei lesznek. A moratórium ideje alatt ugyanis bár a törlesztő részlet nem nő, a futamidő meghosszabbodik, melynek során a normál kamat összege felhalmozódik, ez pedig többletköltséget eredményez – magyarázta Sándorfi. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s