h i r d e t é s

Messzebb vagyunk a magyar eurótól, mint két évvel ezelőtt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Messzebb vagyunk a magyar eurótól, mint két évvel ezelőtt

2022. december 24. - 06:30

A gyenge forint pedig jól megnyomja az árakat

A kép illusztráció! - Forrás: Getty Images

Fontosabb a gazdasági felzárkózás, mint a stabilitás, ezért nem vezetné be az eurót Orbán Viktor, aki erről a szerdai kormányinfón beszélt. Pedig az MNB szerint az élelmiszerek drágulását részben a gyenge forint okozza. A DK úgy látja, minden gazdasági érv amellett szól, hogy Magyarország körültekintően, de minél előbb csatlakozzon az eurózónához.

Rekordokat dönt az ország: novemberben Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az unióban, és az élelmiszerek is itt drágultak leginkább.

A Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint az élelmiszerárak emelkedésében a gyenge forintnak is szerepe van.

Az importált termékek, importált élelmiszerek árában nagyon gyorsan megjelent az árfolyamleértékelésből fakadó inflációs hatás, tehát ez is látható, hogy az elmúlt időszakban gyengülő árfolyam az bizony-bizony az élelmiszerárakban is megjelent

– állapította meg Balatoni András, az MNB igazgatója a jegybank decemberi inflációs jelentésének ismertetésekor.

Márpedig hektikus éve volt a forintnak, komoly gyengülésekkel. Tavaly karácsonykor 369 forintot kértek egy euróért, februárban 353 forintig erősödött az árfolyam. Majd gyengülés következett, a negatív csúcs október 12-én volt, akkor majdnem 433 forint volt egy euró. Jelenleg 400 forintot ér a közös európai fizetőeszköz.

Orbán Viktor a szerdai kormányinfón azt mondta, stabilitást adhatna az euró magyarországi bevezetése, mégsem tartja jó ötletnek. 

„Szerintem ha a magyar gazdaság növekedni akar és fel akar zárkózni, akkor jobb, ha az eurózónán kívül marad. Ha a stabilitást fontosabbnak tartja, mint a felzárkózást, akkor jobb, ha belép. De én azt javasolnám Magyarországnak, hogy a gyors fölzárkózást tegye az első helyre, és ezért ne lépjen be” – fejtegette a miniszterelnök.

A Demokratikus Koalíció viszont úgy látja, minden gazdasági érv amellett szól, hogy Magyarország körültekintően, de minél előbb csatlakozzon az eurózónához.

„A miniszterelnök két ok miatt ódzkodik ettől: az egyik az, hogy lehet – általam elítélt módon – játszani az árfolyampolitikával, másrészt ezzel is ki akarja fejezni idegenkedését az Európai Uniótól, szuverenitási és érzelmi kérdésként kezeli” – mondta a Híradónak Dávid Ferenc, a DK képviselője..

Magyarország az uniós csatlakozással kötelezettséget vállalt az euró bevezetésére. Ezt most egyébként a Magyar Nemzeti Bank sem tartja időszerűnek, Matolcsy György múlt héten azt mondta, jelenleg messzebb van tőle az ország, mint két évvel ezelőtt. (rtl.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!