h i r d e t é s

Mese a páváról, az egérről és a medvéről

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Mese a páváról, az egérről és a medvéről

2019. március 07. - 16:26

A magát függetlennek mondó hazai média arról ismerhető fel leginkább, hogy miközben vehemensen bírálja a Fidesz és Orbán Viktor politikáját, végkövetkeztetésében arra jut, történhet bármi és annak ellenkezője is, a magyar állampárt és vezetője abból csak hasznot húzhat. Csak annyit tehetünk hozzá ehhez az okoskodáshoz, hogy tessék a pénztárhoz fáradni.

Berlinben és Münchenben a politikusok legalább olyan jól ismerik a politikai pávatánc lépéseit, mint Budapesten. Aktuális és történelmi példák nyomán kijelenthető, hogy a németek sokat tudnak a díszmadarakról. Ismerik azokat a fajokat, amelyeket – releváns meghatározás szerint - az emberek szépségük, hangutánzó képességük, énekük, bizarr kinézetük, illetve más érdekességük miatt tartanak. Képesek megállapítani, hogy melyek azok az egyedek, amelyek elindíthatóak a háziasítás rögös útján, mivel bírják a számukra biztosított körülményeket.

Az állatok magatartásának megítélésében azonban hiba csúszhat, ha az állattartó nem ismeri fel kedvence sajátos észjárását. Itt van például a kísérleti egér esete. A példabeli kísérlet vezetője apró falatkák adagolásával megtanítja a kis állatot arra, hogy mikor fusson át a számára kijelölt folyosón. A sikeres produkció közben azonban az "eredmény" úgy rögzül az egérke fejében, hogy sikerült megtanítani a kísérlet vezetőjét, mikor dobja be neki a finom falatokat.

Aki egy kicsit is követi a német politika alakulását, tisztában lehet azzal, hogy Berlinben és Münchenben eddig nem sokat törődtek magyar pávájuk táncos szokásával, egyre bizarrabb beszédével, tollazatának furcsa színárnyalatával. Lényegében csak arra figyeltek, hogy az ungarisch díszpéldány belül maradjon a baromfiudvar kerítésén és véletlenül se szálljon föl a Bundestag tetejére. Hiszen a neves házban egy ideje fészket vertek hasonló jómadarak és vijjogó énekükkel egyre inkább magukra vonják a látványosságra éhes közönség figyelmét.

Vélhetően a berlini hölgyek és a müncheni urak a saját tévedésüknek lettek áldozatai. Álmukban sem gondolták volna – a kísérleti egér példája ellenére -, hogy udvartartásukban valaki teljesen eltérően gondolkodik a neki juttatott falatokról. Azt hihették, hogy józan ésszel nem írhatók felül a természet ősi törvényei, amelyek az erősebb kutyáról, a nagyobb halakról és az állatok királyáról szólnak. Nem tulajdonítottak jelentőséget annak, hogy a pártcsaládjuk egyik "egérkéje" igen tekintélyes barátai merészségét szívta magába hosszú évek során.

Búsonghat tehát most a berlini medve. Buksi fejjel szívesen totyogott volna a pávatánc lépéseit mímelve, ha nem vágják a fejéhez, hogy teljesen idióta, mivel nem felcsúti legényest táncol a csárdában. Megüzenték neki azt is, hogy ha sokat dörmög, öreg ábrázatával kiplakátolják az egész pagonyt. Akkor aztán kitelik a becsülete a bocsok előtt. Mert rendnek kell lenni az állatvilágban is. 

Tanulság helyett kommentár a meséhez:

Brüsszelnek és a milliárdos Soros Györgynek ugyan keveset árt a kormány propagandája, az ország lakóit viszont barbárnak vélik az ide látogatók, akik két idős ember alázását látják óriásplakátokon. Orbán Viktor külső ellenségek ellen harcol, miközben belső gyarmatosítást hajt végre. Egyszerre folytat harcot a tőke és a munka fölötti rendelkezés megszerzéséért. Az élet minden területére kiterjesztett befolyását a "nemzeti" jelző kitűzésével tudatja alattvalóival. Amin a jelző ott fityeg, az már az övé. Hatalmát a "Nemzetek Európája" gondolat jegyében véli kiterjeszthetőnek és megtarthatónak. Kezére játszik azoknak a politikai erőknek, amelyek úgy vélik, hogy Németország, Franciaország, Hollandia és Ausztria ugyan eddig is nyertesei voltak az európai integrációnak, de a jövőben még jobban kell érvényesülni az érdekeiknek. Az Alternatíva für Deutschland (AfD) populista (értsd: neonáci) párt Ein Európa der Nationen elnevezésű programjában egyebek mellett követeli az EU kiadásainak a csökkentését, a vendégmunkások származási ország szerinti ellátását, az európai minimálbérre és munkanélküli segélyre vonatkozó javaslatok elvetését. Szolidaritás helyett a radikális párt minden téren a nemzeti önzést részesíti előnyben, nem törődve más országok érdekeivel. Az AfD a magyar kormányfővel ellentétben nem befelé, hanem kifelé akar gyarmatosítani és csak az nem veszi észre, aki nem akarja, hogy az Európai Néppárt és a Fidesz konfliktusában Orbán és Magyarország is csak veszíthet.

A medve bizony nem játék.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s