h i r d e t é s

Merkely: Magyarország a koronavírus-járvány második hullámának küszöbére érkezett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Merkely: Magyarország a koronavírus-járvány második hullámának küszöbére érkezett

2020. augusztus 10. - 19:55

 

"Rég nem tapasztaltunk ilyen magas betegszámot egy hétvége alatt, mint most. Ez az előzőekhez képest kb. négyszeres növekedést jelent" - jelentette ki.

Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora - Forrás: Dr. Merkely Béla / Facebook

"Úgy gondolom, elérkeztünk az új típusú koronavírus második hullámának küszöbére" - írta Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora a Facebook-on.

Az előző hónapban a behurcolt esetek domináltak, ki lehetett mutatni legalább a kontaktjaiknál a külföldi eredetet, a mostani betegek egy jelentős része viszont nem volt külföldön és nem is lehet megállapítani, hogy kitől kapta meg a fertőzést. Ez azt jelenti, hogy a közösségi térben kering a vírus - közölte Merkely.

"Az adatok alapján a betegek száma egyértelműen növekszik, azaz az R érték - a vírusfertőzés reprodukciós rátája - már egy hete 1 fölött van, ami azt jelenti, hogy 1 beteg átlagosan több mint 1 beteget fertőz meg. Továbbá, nem tekinthetünk el attól sem, hogy a környező országokban sokszoros fertőzéseket lehet látni, s vannak olyan nemzetek, ahol negyvenszeres az előfordulási gyakorisága az új igazolt fertőzéseknek hazánkhoz képest" - írja Merkely.

Jelenleg egyféleképpen segíthetjük a védekezést és megelőzést: be kell tartanunk az alapvető - könnyen teljesíthető - szabályokat: maszkhasználat, udvarias távolságtartás, kézmosás, és fontos, hogy betegen ne menjünk közösségbe - zárja bejegyzését. (portfolio.hu)


 

h i r d e t é s