h i r d e t é s

Meredeken emelkedtek októberben is az amerikai termelői árak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Meredeken emelkedtek októberben is az amerikai termelői árak

2021. november 09. - 15:23

Meredeken emelkedtek októberben is a termelői árak az Egyesült Államokban, újabb jeleként annak, hogy az inflációs nyomások erősek maradnak a következő hónapokban a szűk ellátási keresztmetszetek miatt.

Forrás: HelloVidék

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézetének (BLS) kedden közölt adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest 8,6 százalékkal emelkedtek a termelői árak októberben, csakúgy mint az előző hónapban. Elemzők valamivel erősebb adatra, 8,7 százalékra számítottak.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció éves összevetésben a szeptemberi 5,9 százalék után 6,2 százalékra kúszott fel, ami az adatsor rögzítésének kezdete, 2014 augusztusa óta a legerősebb ütem. Havi összehasonlításban 0,6 százalékkal nőttek a termelői árak októberben. Elemzők a szeptemberivel megegyező ütemet, 0,5 százalékos emelkedést vártak. A termelői maginfláció havi szinten 0,4 százalékkal nőtt, gyorsult az ütem a szeptemberben mért 0,1 százalék után.

Az előző hónaphoz képest a javak 1,2 százalékkal drágultak októberben, ezen belül is a legnagyobb mértékben, 4,8 százalékkal, az energia ára nőtt. A szolgáltatások termelői árai mindössze 0,2 százalékkal emelkedtek. Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában. A munkaügyi minisztérium szerdán közli a fogyasztói árak október alakulását tükröző adatsort. A várakozások szerint havi összevetésben 0,5 százalékkal, éves szinten pedig 5,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Az utóbbi évtizedekben jórészt szunnyadó infláció az idén visszatért az Egyesült Államokba. A gazdaság koronavírus-járvány utáni erős felpattanása meglepte a vállalkozásokat, a kínálat nem tudott lépést tartani a kereslet fellendülésével. A váratlanul erős kereslet kielégítésére irányuló kapkodás munkaerő-, nyersanyag- és áruhiányt okozott, és megzavarta a kikötők és a teherpályaudvarok forgalmát. Mindennek következtében az árak az egekbe szöktek, a kínálat szűkössége pedig jócskán áthúzódhat a következő évre. (MTI)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s