h i r d e t é s

Mennyi pénzből lehet Magyarországon megélni?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Mennyi pénzből lehet Magyarországon megélni?

2023. március 23. - 06:32

Általánosságban elmondható, hogy a minimálbér (2023-ban: bruttó 200 000 Ft/hó) önmagában nem elegendő a megélhetéshez. 

Azonban ez a minimálbérrel rendelkező munkavállalók esetében lehet más, ha az életviteli költségeket csökkentik.

A megélhetéshez szükséges fizetés összege Magyarországon nagyban függ az életviteli szokásoktól, az adott személy és család igényeitől, valamint az adott régió lakás- és élelmiszerár szintjétől.

A rezsi mindent visz

A lakhatási költségek a legnagyobb terhet jelenthetik. Az albérlet árak jelentősen változhatnak az ország különböző területein, de Budapesten a bérleti díjak általában magasabbak, mint a vidéki területeken. Egy átlagos, közepes méretű albérlet bérleti díja Budapesten általában 150 000-200 000 forint/hó között mozog, míg vidéken ez az összeg alacsonyabb lehet. A saját tulajdonú lakások árai jelentősen eltérőek lehetnek attól függően, hogy hol találhatóak.

Enni is kéne

Az élelmiszerárak szintén jelentős költséget jelenthetnek. Az árak szintén változhatnak, attól függően, hogy milyen boltban vásárolunk és milyen élelmiszert választunk.

A magyar minimálbér nem elegendő egy kényelmes életvitel fenntartásához

A minimálbér Magyarországon 2023-ban bruttó 201,5 ezer forint havonta, ami nettó kb. 133 ezer forintnak felel meg. Ez az összeg azonban nem elegendő egy kényelmes életvitel fenntartásához. A bérek Magyarországon jelentősen eltérőek lehetnek attól függően, hogy milyen szektorban dolgozik valaki, és milyen képzettséggel rendelkezik.

A jelenlegi minimálbér + 100 ezer forint kellene az átlagos élethez

Egy átlagos életvitel fenntartásához, ami magában foglalja a lakhatás, az élelmiszer, az egészségügyi ellátás, az utazás, a szórakozás és egyéb alapvető szükségletek költségeit, a nettó havi jövedelemnek általában 250-300 ezer forint körül kell lennie. Persze az életmód, a szokások és a preferenciák egyénenként változóak, így ez csak egy általános iránymutatás.


h i r d e t é s

Clicky