fbpx Melyik jobb a környezetnek? A műfenyő vagy a valódi? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Melyik jobb a környezetnek? A műfenyő vagy a valódi?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Melyik jobb a környezetnek? A műfenyő vagy a valódi?

2021. november 28. - 06:55

 

Hamarosan december és ezzel együtt elkezdődik a karácsonyi készülődés időszaka. 

Ennek a készülődésnek az egyik fontos eleme a karácsonyfa beszerzése és kiválasztása. Sokan a valódi fára esküsznek, mások viszont beszereznek egy műfenyőt és azt használják éveken keresztül. Viszont mivel egyre fontosabb a fogyasztók számára a környezettudatosság, előbb-utóbb mindenkiben felmerül a kérdés, hogy vajon melyik a környezetbarátabb opció – egy élő fa vagy egy műfenyő, amit évekig lehet még használni.

A kérdés még szakemberek számára is komoly fejtörést jelent, ugyanis nagyon sok tényező befolyásolja, hogy végül melyik opció jobb a Földünk számára. Egy kutatás azt mutatta ki, hogy ha egy műfenyőt nem használunk legalább hat évig vagy tovább, akkor biztosan környezetkárosítóbb lesz a hatás, mintha valódi fát vettünk volna mind a hat év során. A hatodik év után kezd el megváltozni az egyensúly, viszont van más kutatás, amely még ennél is hosszabb időt tart fontosnak a műfenyők felhasználása során.

Ennek fő oka az, hogy a műfenyőket biztosan PVC-ből készítik, azaz kőolajat is felhasználnak a gyártása során, plusz biztosan környezetszennyező és mérgező anyagokat felhasználó gyárakban készülnek. Így pedig nem lehet csak a műfenyő környezeti hatásait vizsgálni, meg kell nézni azt is, hogy milyen hatása lehet az emberek egészségére is. Aztán ott van például a szállítás kérdése is, hiszen Magyarországon termelünk fenyőfát, viszont nem gyártunk műfenyőt, így ennek komoly szállítási hatása is van.

De a valódi fenyő esetén is számtalan olyan hatás van, ami a műfenyőnél viszont nincs. Ilyen például a folyamatos műtrágyázás, permezetés környezeti hatása, az öntözés és így tovább. Összességében azonban arra jutottak szakértők, hogy nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy egyik opció jobb, mint a másik. Hiszen számít mennyi ideig használjuk a műfenyőt, mekkorát vásárolunk, kitől vesszük a valódi fenyőt, mennyit teszünk amúgy is a környezetünkért és így tovább. A lényeg, hogy tegyünk valamit a környezetünkért! (napmintnap.com)


 

h i r d e t é s