h i r d e t é s

Megugrott a radioaktív sugárzás egy finn atomerőműben – egyelőre nincs magyarázat a történtekre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megugrott a radioaktív sugárzás egy finn atomerőműben – egyelőre nincs magyarázat a történtekre

2020. december 14. - 05:08

 

Finnország egyik atombiztonsági megfigyelő szerve, a STUK azt közölte csütörtökön, hogy az ország egyik atomerőművében jelenleg indokolatlan módon, de jelentősen megugrott a radioaktív sugárzás, így az atomreaktor automatikusan leállt.

Olkiluoto-2 atomerőmű - Forrás: hirado.hu

Azt azonban megerősítették, hogy senki nem sérült vagy betegedett meg az esetben, és nem érzékeltek a hatóságok radioaktív szivárgást – írja az AP hírügynökség. A STUK a Finnország nyugati részén található, Olkiluoto-2 névre hallgató atomerőműnél érzékelték a rendkívül magas sugárzási szinteket, ezért a reaktor automatikusan leállt.

A STUK közleményében úgy fogalmazott, hogy a problémát valószínűleg a reaktor vízszűrőrendszerének valamilyen fajta hibája okozhatta, viszont mivel érzékelték a sugárzási szintek emelkedését, ezért azonnal szükséghelyzetet hirdettek, és sürgősségi választ adtak a problémára.

A hatóság hozzátette közleményében, hogy a helyzet mostanra stabilizálódott, és az egység már biztonságosnak minősíthető, valamint kiemelték, hogy szerencsére nem történt se radioaktív szivárgás, se emberi egészségkárosodás.

A Nemzetközi Atomenergia Szövetség megerősítette, hogy a STUK már tájékoztatta őket az esetről, amelynek kapcsán vizsgálat is indult. A vizsgálat idejére határozatlan időre leállították az Olkiluoto-2 atomerőművet, viszont a STUK hozzátette, hogy az Olkiluoto-1 erőművet mindez nem fogja érinteni. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s