h i r d e t é s

Megtalálhatták az első bolygót egy másik galaxisban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megtalálhatták az első bolygót egy másik galaxisban

2020. szeptember 25. - 09:59

 

Néhány tudós azt állítja, hogy megtalálhatták az első bolygót egy idegen galaxisban. Ha igazuk van, akkor ez lesz az első emberiség által felfedezett exobolygó a Tejúton kívül.

Az M51 spirálgalaxis, más néven Whirlpool-galaxis, otthona lehet a galaxisunkon kívüli első exobolygónak - Forrás: New Scientist / NASA, ESA, S. Beckwith (STScI) és a Hubble Heritage Team (STScI / AURA)

Saját galaxisunkban "a Tejúton" több milliárd exobolygó található, de más galaxisokban rájuk bukkanni - ez olyan fegyvertény, amire eddig még nem voltunk képesek, mivel ez sokkal bonyolultabb feladat. Eddig.

New Scientistben megjelent tanulmány szerint ugyanis egy Örvény-ködben avagy Örvény-galaxisban keringő bináris rendszerben bolygó méretű égitestet észleltek.

Az idegen galaxisokban felbukkanó bolygóknak már eddig is voltak jelei, de szilárd bizonyítékot eddig még nem találtak rájuk. Ugyanez persze elmondható erről a mostani észlelésről, és az ellenőrzés alatt álló publikált adatokról is, de a tudósok optimistán állnak a dologhoz, 

"Izgalmas, de nem váratlan esemény" - mondta a New Scientistnek Angelle Tanner, a Mississippi Állami Egyetem csillagásza. "Semmi okunk arra, hogy azt gondoljuk, hogy más galaxisokban nem lesznek bolygók."

Évtizedes várakozás

Sajnos lehetséges, hogy a megerősítésre akár évtizedeket is várni kell. Az észlelt kb. Szaturnusz méretű égitest valószínűleg maga is egy gázóriás, és észlelésekor éppen elhaladt iker-rendszerének egyik csillaga előtt. Ráadásul nagyjából ugyanakkora távolságra kering a saját csillagától, mint a Szaturnusz a Naptól, így könnyen lehetséges, hogy évtizedek is eltelnek, mire újra elhalad köztünk és csillaga között, lehetőséget adva tudósainknak saját felfedezésének megerősítésére.

"Persze az is lehetséges, hogy valami egyszerűen elhaladt a rendszer előtt, és soha többé nem tér majd vissza" (Futurism) / raketa.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s