h i r d e t é s

Megtalálhatták a koronavírus-gyógyszerek Szent Grálját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megtalálhatták a koronavírus-gyógyszerek Szent Grálját

2021. január 23. - 15:59

 

A Montreali Kardiológiai Intézet (ICM) komoly áttörést ért el a covid-páciensek kezelése terén, ugyanis a tavaly március óta tartó kísérletek során bebizonyították, hogy a colchicine nevű gyulladáscsökkentővel meg lehet akadályozni a koronavírus-fertőzés tüneteinek súlyosbodását.

A kép illusztráció! - Forrás: European Pharmaceutical Review

Claude Tardif, a COLCORONA tanulmány vezetője, és az ICM igazgatója elmondta, nagy reményekkel várták a kutatások első eredményeit, amelyek végül rendkívül ígéretesnek bizonyultak – adta hírül a The Canadian magazin.

A kutatás során összesen 4 159 pozitív PCR-tesztet produkáló koronavírus-pácienst vizsgáltak. Kiderült, hogy 25 százalékuk esetében a colchicine-terápia csökkentette a kórházban való tartózkodási időt, ezen felül 50 százalékkal kevesebben kerültek lélegeztetőgépre, és ami talán a legfontosabb, 44 százalékkal kevesebben haltak bele a szövődményekbe.

A colchicine megelőzi azt az intenzív és erélyes, citokin viharként ismert gyulladási rohamot, ami főként a tüdőket érinti, és amellyel a betegek leggyakrabban azonnali kórházi ellátásra szorulnak.

A colchicine egy viszonylag közönséges gyulladáscsökkentő, amit leginkább a kardiológiában használnak. A szert a 19. században fedezték fel, és eleinte köszvény ellen vetették be az orvosok.

A gyógyszer előnye, hogy alacsony az előállítási költsége, valamint az is, hogy csak ritkán okoz mellékhatásokat. Dr. Tardif már évek óta alkalmazza a készítményt szívbeteg pácienseinél – ez idő alatt rájött, hogy a komoly szívproblémák felbukkanásának rizikóját 25 százalékkal fel tudta általa javítani.

A tanulmány során több mint 4 ezer kanadai résztvevőn figyelték meg a colchicine hatását. Mindegyik koronavírus-páciens 40 évnél idősebb volt, és legalább egy meghúzódó alapbetegséggel küzdöttek, mint például diabétesszel vagy asztmával. Természetesen kontrollcsoportot is vizsgáltak, ellenkező esetben nem nyert volna értelmet a kutatás. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s