h i r d e t é s

Megszüntették a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Miskolcon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Megszüntették a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Miskolcon

2020. január 13. - 14:54

Megszüntette a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Miskolc polgármestere - közölte a polgármesteri hivatal sajtóosztálya hétfőn az MTI-vel.

Szmog Miskolcon 2015. november 5-én. - MTI Fotó: Vajda János

A közleményben a döntést azzal indokolták, hogy a Miskolcon működő automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja az utóbbi napon alatta maradt a küszöbértékeknek.

Veres Pál polgármester köszöni a miskolci polgároknak a csütörtökön elrendelt füstködriadó alatti együttműködésüket és a légszennyezettség mérsékléséért tett erőfeszítéseiket - olvasható a közleményben.


Szakorvos: a kardiovaszkuláris betegek szenvedhetnek leginkább a szmog miatt

Elsősorban nem a tüdő, hanem a szív- és érrendszeri betegek szenvedhetik meg leginkább a légszennyezés ártalmait - mondta Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának munkatársa hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a levegőben lévő szálló por a tüdőn keresztül bejut a vérbe is és gyulladásos folyamatokat indít el. Ez a gyulladásos folyamat minden szervet érint és az érrendszer belső szövetének sejtjeiben is sérülést okoz, ami magas vérnyomással, anyagcserezavarokkal és a meglévő érelmeszesedések begyulladásával járhat - magyarázta.

A levegőszennyezés összetevői a tüdő nyálkahártyát is károsítják, és elsősorban a krónikus tüdőbetegeknél okoznak gyulladást - mondta a szakorvos. A légszennyezés szervezetre gyakorolt rossz hatásai, a gyulladásos megbetegedések ellen legjobban rendszeres testmozgással lehet védekezni - fűzte hozzá Losonczy György. (MTI)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky