h i r d e t é s

Megszüntetné a kormány a kulturális dolgozók közalkalmazottti jogállását, kivéve...

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megszüntetné a kormány a kulturális dolgozók közalkalmazottti jogállását, kivéve...

2020. április 13. - 08:54

 

A kormány arra készül, hogy elvegye a kulturális – így a közművelődésben, közgyűjteményeknél és a levéltárban – dolgozók közalkalmazotti státuszát. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Rosta Tibor

A húsvéti szabadságolások kellős közepén jelent meg a hír, hogy a kormány elvenné a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszát. Amennyiben a törvénymódosítás tervezetét a parlament kétharmaddal elfogadja, már idén november 1-től hatályba lép. Ezzel azonban az ágazatban dolgozó, többségében diplomás értelmiségiek jelenét és jövőjét teszik teljesen bizonytalanná. Az EMMI Nagypéntek előtti este értesítette levélben a törvénymódosításról néhány szakszervezetet, azt is előírva, hogy a szakma észrevételeit április 14-én reggel fél 9-ig kell visszaküldeni. Az egyik legszebb keresztény ünnepet így most több ezer muzeológus, könyvtáros, levéltáros, közművelődési szakember töltheti aggódással és félelemmel.

Az erről szóló törvényjavaslatot pénteken hozta nyilvánosságra a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. E szerint a közalkalmazotti jogviszony november 1-jével alakul át munkaviszonnyá úgy, hogy a munkabér nem csökkenhet. Az erről szóló szerződéseket július 15. és október 31. között kell megkötni.

Az érintett szakszervezetek csütörtök este kapták meg a tervezetet, amelyet kedd reggelig véleményezhetnek, azaz a húsvéti munkaszünet négy napja alatt.

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, Csóti Csaba a 168 Órának magyarázta el, mit jelentenek a tervezett változások, őt idézzük:

  • Diplomás muzeológusok, leváltárosok, könyvtárosok is ugyanolyan jogviszonyba kerülnek, mint például bármely építési vállalkozónál a kőműves segéd. Ugyanúgy lehet elbocsátani őket, és ugyanúgy lesz meghatározva a fizetésük is.
  • Ha megszűnik a közalkalmazotti státusz, a kulturális szféra dolgozóit is munkaszerződéssel fogják foglalkoztatni, s ennek szabályozása Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozik. Például egy szerződéses munkatársat sokkal könnyebb elbocsátani, mint egy közalkalmazottat, akinél alapos indoklásra van szükség. Változnak a végkielégítések is, és öt év múlva már a jubileumi jutalmakat sem kell kifizetni.

A változtatás egyedüliként a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltárra nem terjedne ki. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s