h i r d e t é s

Mégsem a jéghegy okozta a Titanic vesztét

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Mégsem a jéghegy okozta a Titanic vesztét

2020. április 15. - 08:14

 

Épp ma 108 éve, hogy a méretes luxushajó elindult első útjára, ám soha nem ért célba. - írja a femcafe.hu.

Forrás: wikipedia.org

1912. április 14-ről 15-re virradó éjszaka elsüllyedt és a mai napig az Atlanti-óceán fenekén pihen - de már nem sokáig.

1912. április 14.

1912. április 14. A dátum, ami örökre rögzült mindenki emlékezetében. A nap, amit előbb jegyeznek meg a fiatalok, mint a világháború kirobbanásának kezdetét. Bizony, 108 évvel ezelőtt a világ legnagyobbjának számító luxushajó, a Titanic elindult első útjára az angliai Southamptonból, ám soha nem érte el New York partjait. Április 15-én éjjel 2:20 perckor végleg elsüllyedt, és már több mint egy évszázada pihen az Atlanti-óceán fenekén - a szakértők szerint azonban sajnos nem sokáig.

A hajó debütálásának évfordulójának margójára előszedtünk néhány érdekességet, amiről nem mindennap olvasni/hallani. Az egyik ilyen például, hogy az RMS Titanic-nak nem a jégheggyel való ütközés okozta a vesztét, illetve hogy a roncs hamarosan eltűnik az óceánból - amikor azt írjuk, hamarosan, akkor nem évtizedekről "beszélünk".

Nem a jéghegy miatt süllyedt el

Senan Molony újságíró több mint 30 éve tanulmányozza - a mai napig - a hajó tragédiájának körülményeit. A brit kolléga kiderítette, hogy a Titanic ment egy tesztkört, mielőtt elindult volna élesben Angliából. Készültek fotók az óceánjáróról az említett tesztút előtt és után is, az újságíró pedig észrevette, hogy utóbbi képeken a hajó oldalán - azon a szakaszon, amit a jéghegy később felszakított - majdnem kilenc méteres fekete foltok voltak. Ezeket nagy valószínűséggel korábban az üzemanyagtérben keletkezett tűz okozhatta.

Molony azt is kiderítette, hogy a Titanic tulajdonosai tudtak a tűzesetről, de eltitkolták a problémát. Okosan, ügyesen tussolták el a dolgot, a hajó ugyanis pont a sértetlen oldalával állt be a southamptoni kikötőbe első indulásakor, így senkinek nem tűnt fel a hiba. A tűz után jött tehát a jég, ami azért tudott ekkora kárt okozni a hajótestben, mert - a szakértők véleménye szerint - az égés következtében 75 százalékkal meggyengült az acél.

2030-ra eltűnhet

A Geek azt írja, a Titanic roncsainak már nincs sok hátra, a szakemberek körülbelül 10 évet jósolnak még neki, de az a teteje. A hajó maradékát - mely az Atlanti-óceán északi részén pihen - rendesen zabálják a baktériumok, ezért hamarosan hűlt helye lesz az elsüllyedt csodának. Ez valljuk be, elég szomorú, hiszen azt jelenti, hogy eltűnik a legnagyobb és legfontosabb bizonyíték arra, hogy a szenzációs jármű valóban létezett. Többször is megpróbálták felhúzni, kiemelni a vízből az idők során, de nem sikerült - most pedig már nagyon késő hozzá, hiszen elképesztően sérülékeny a roncs.

femcafe.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s