h i r d e t é s

Megrekedtek az ellenzéki tárgyalások

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Megrekedtek az ellenzéki tárgyalások

2017. február 15. - 08:40

Beszüntette az ellenzéki tárgyalásokat a Párbeszéd, szerintük az MSZP és a DK ellenérdekelt - írja a Népszava.

A színpadon teljes az egység: Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság Egyesület ügyvivője és Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke a baloldali ellenzéki pártok kormányellenes tüntetésén a Blaha Lujza téren 2016. október 23-án - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hivatalosan is beszüntette az előválasztással kapcsolatos ellenzéki tárgyalásokat a Párbeszéd. Szabó Tímea társelnök szerint azért döntöttek így, mert szerintük sem az MSZP, sem a DK nem volt nyitott a koncepcióra. A szocialisták szerint a kormányváltás esélyét Botka László személye garantálja, ezért is tárgyal ő a többi párttal. Gyurcsány Ferencék közölték: nem látják azt a használható tervezetet, aminek alapján sikeresen meg lehetne tartani az előválasztást.

A Párbeszéd számára úgy tűnik az MSZP és a DK nem érdekelt az előválasztásban - mondta lapunknak Szabó Tímea, miután bejelentette, véget érnek az általuk kezdeményezett előválasztási tárgyalások, kiszállnak. Pedig a Párbeszéd társelnöke szerint egy értelmes együttműködési forma kidolgozásán munkálkodtak a demokratikus ellenzéki pártok számára, hogy Orbán Viktor ellenében létrejöhessen egy nyitott, együttműködő erő. Mindezt azért kezdeményezték, mert a 2014-es parlamenti választásokon kiderült, a szavazók megbüntetik azokat a pártokat, amelyek teljesen kizárják őket a jelöltállításból. Márpedig három éve nem az emberek dönthették el, mely ellenzéki politikusok induljanak a választókerületekben.


Szabó Tímea társelnök bejelentése. Nem találtak partnert az előválasztási párbeszédhez
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A lapnak arra a kérdésére, hogy miért pont akkor hozták meg a döntést, amikor a szocialista Botka László épp megkezdte az egyeztetéseket az ellenzéki pártokkal, Szabó Tímea azt mondta, őket az MSZP esetleges kormányfő-jelöltje nem kereste meg, másrészt Botka már karácsony előtt jelezte: nem támogatja az előválasztást. Így pedig, tette hozzá, hogy az MSZP nem nyitott az előválasztás felé, már nincs is értelme tárgyalni. A sajtóban ráadásul olyan, hivatalosan meg nem erősített hírek is megjelentek, hogy a szocialisták és a DK megállapodtak a budapesti választókerületek elosztásáról. A Párbeszéd társelnöke elmondta, nem tudják Botka miért várt másfél hónapig a pártokkal való egyeztetés elkezdésére. A szegedi polgármesterrel bármikor szívesen beszélnek, de tárgyalni csak akkor hajlandóak, ha a politikus nyitott arra, hogy a szavazók bevonásával válasszák ki a közös ellenzéki jelölteket. Gyurcsány Ferenc DK-elnök pedig az "összes ellenzéki párt vezetőjét pszichiáterhez küldte és azt mondta, ha tetszik, ha nem, megállapodás ide vagy oda, ő bizony elindul a választásokon", ami a társelnök szerint szíve joga, de a nyitottság a részéről is hiányzik.

"Nincs idő arra, hogy a következő fél-egy évben civakodó, ellenséges ellenzéki politizálás folyjon" - emelte ki Szabó, aki emlékeztetett, tavaly októberben az érvénytelen kvótareferendum után hirdették meg az előválasztásról szóló tárgyalásokat, kezdetben sikerült is leülni a baloldali ellenzéki pártok vezetőivel. Ám az MSZP néhány hónap múlva olyan javaslatot tett, amely leginkább "a civilek kizárására" irányult, a DK pedig eddig nem ismertette elképzeléseit. "Ebből látható, hogy a nagy pártok nem akarnak olyan versenyhelyzetet, amely az előválasztásokon állna elő" - mondta a társelnök. Azt, hogy ki a legjobb jelölt, az embereknek kell eldönteniük, "nem a pesti párteliteknek sötét hátsó szobákban". Ennek érdekében a Párbeszéd továbbra is nyitott az egyeztetésre minden olyan párttal és szervezettel, amelyek hisznek a kormányváltásban. Ezen szereplők közé sorolta az LMP-t, az Együttet és a Momentum Mozgalmat. Közölte azt is, tavaszra mind a 106 körzetben lesz saját jelöltjük, és megnevezik miniszterelnök-jelöltjüket is.


Molnár Zsolt, az MSZP elmökségének tagja
Kép forrása: mszp.hu

Szabó szavaira az MSZP elnökségi tagja, Molnár Zsolt azzal reagált, hogy a kormányváltás és annak esélye a fontos, nem pedig az egyéni vagy egyes pártérdekek. A szocialisták egységesen úgy látják, hogy ezt az esélyt Botka László személye garantálja, az MSZP ezért ajánlotta őt miniszterelnök-jelöltnek, s ezért bízta meg őt a demokratikus ellenzéki pártokkal való tárgyalásokkal. Meglehetősen furcsa, hogy bizonyos szereplők, akik Botka Lászlóval még nem ültek tárgyalóasztalhoz, így programját, s előválasztási ajánlatait sem ismerik, hirtelen a sajtón keresztül megüzenik a tárgyalásoktól való elállást - mondta Molnár, aki szerint nem az üzengetés, hanem az érdemi egyeztetés vezet előre, ebbe kell energiát fektetni. Molnár éppen ezért a Párbeszédet, ahogy valamennyi más pártot, sőt a civileket is a tárgyalóasztalnál látná, szerinte ott lehet megállapodni a technikai kérdésekben: "A következő hetek tárgyalásai azok a színhelyek, ahol meg lehet vitatni, hogy ki mit gondol erről." Felvetésünkre az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke cáfolta, hogy az MSZP ne lenne érdekelt az előválasztásban, semmilyen megmérettetéstől nem riadnak vissza, "ugyanakkor azt látni kell, hogy még kizárólag mi álltunk elő bárminemű személyi ajánlattal, méghozzá nem is akármilyen kihívót állítva az Orbán-rezsim ellenében".

Gréczy Zsolt a Népszavának cáfolta, hogy a DK ne lenne érdekelt az előválasztásban. Mint mondta, mindig nyitottak voltak, ám jelenleg nem látják azt a használható tervezetet, ami alapján ezt sikeresen meg lehetne rendezni. A DK szóvivője szerint a Párbeszéd mostanáig adós maradt a megfelelő koncepcióval, továbbra is várják esetleges javaslataikat. A tárgyalóasztalnál eddig is ott ültek, olykor maga Gyurcsány Ferenc is részt vett az előválasztásokról folytatott egyeztetéseken, amelyeket folytatni kell. A DK szerint a 106 egyéni körzetben csak egyetlen demokratikus ellenzéki jelölt indulhat majd 2018-ban. Szívesen tárgyalnak Botkával, több mint három hete várják, hogy jelentkezzen náluk. Készek arra, hogy meghallgassák a szegedi polgármester elképzeléseit, javaslatait.

A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) szerint az előválasztást az MSZP nélkül is meg lehet és meg is kell tartani. Bokros Lajos pártja a Népszavával közölte, ezen várja a Párbeszéd részvételét, összhangban a párt eddigi álláspontjával. A MoMa egyébként február 15-ig adott haladékot az MSZP-nek arra, hogy visszaüljön a tárgyalóasztalhoz, a DK már jelezte, erre szívesen hajlandó. Bokrosék úgy vélik: a demokratikus ellenzéknek közösen kell fellépnie, s amelyik baloldali párt őszintén kívánja az "önkényuralom megszüntetését és a demokrácia helyreállítását", az visszaül a tárgyalóasztalhoz.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s