h i r d e t é s

Meglepő dolog derült ki a koronavírus-vakcinákról

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Meglepő dolog derült ki a koronavírus-vakcinákról

2022. május 28. - 11:00

A Covid vakcinák, bár erős védettséget adnak a kórházba kerülés és a halálozás ellen, kevés védelmet nyújtanak a long Coviddal szemben- derül ki a Nature Medicine című folyóiratban szerdán közzétett kutatásból. 

Az összes Magyarországon elérhető vakcina - balról jobbra: AstraZeneca, Moderna, Szputnyik V első és második adagja, Janssen, Sinopharm és Pfizer-BioNTech - felhasznált ampullái Soós Zoltán nyíregyházi háziorvos rendelőjében 2021. május 20-án. - Forrás: MTI/Balázs Attila

A kutatók korábbi adatokból arra számítottak, hogy a vakcina a long Covid ellen is védettséget ad, de a friss kutatás ezt megcáfolta. Jó híreket is hozott a kutatás viszont: ha a kialakulásától nem is véd, a vakcina jelentős védettséget ad a long Covid súlyosabb, potenciálisan halálos következményeivel szemben.

Az eredmények kiábrándítóak a kutatók számára, akik egykor abban bíztak, hogy az oltás jelentősen csökkentheti a long Covid kockázatát. A tanulmány azonban megállapította, hogy az oltatlan egyénhez képest a teljesen beoltott egyénnél a long Covid kockázata csak mintegy 15 százalékkal csökkent.

A vakcinák csodálatosan teszik azt, amire tervezték őket

- mondta Dr. Ziyad Al-Aly, a St. Louis-i Washington Egyetem klinikai epidemiológusa, a tanulmány vezető szerzője. A kutató ezalatt arra gondolt, hogy hatékonyan előzik meg a megfertőződést, és csökkentik a súlyos lefolyás esélyét. De "nagyon szerény védelmet nyújtanak a long Covid ellen" – tette hozzá.

A Covid-vakcinákat a világjárvány korai szakaszában fejlesztették ki, jóval azelőtt, hogy az orvosok, a tudósok és a betegek tudtak volna a long Covid létezéséről. Soha nem úgy tervezték őket, hogy védelmet nyújtsanak ellene, mondta Al-Aly.

A tanulmány az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériumának országos egészségügyi adatait vizsgálta, és 2021 januárja és 2021 októbere között közel 34 000 olyan oltott ember orvosi adatait tartalmazta, akiknek áttöréses Covid-fertőzése volt (azaz az oltottakat fertőzte meg), és több mint 113 000 olyan oltatlan emberét, akik 2021 januárjától 2021 októberéig Covid-fertőzésben szenvedtek. Az emberek akkor tekintettek teljesen beoltottnak, ha két adagot kaptak a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna vakcinából, vagy egy adagot a Johnson & Johnson vakcinából.

A kutatók a fertőzés után hat hónappal követték nyomon, hogy kiderítsék, a betegeknél jelentkeztek-e elhúzódó tünetek. Vannak azért jó hírek is: míg a long Covid elleni védelem általában viszonylag csekély volt, a vakcinák hatékonyabbak voltak a legéletveszélyesebb long Covid-tünetek némelyikének megelőzésében.

AZ OLTÁS PÉLDÁUL KÖZEL 50 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENTETTE A TÜDŐBETEGSÉGEK, ÉS 56 SZÁZALÉKKAL A VÉRALVADÁSI ZAVAROK KOCKÁZATÁT AZOKHOZ KÉPEST, AKIKET NEM OLTOTTAK BE.

Al-Aly megjegyezte, hogy az áttöréses eseteknek csak körülbelül 10 százaléka vezet a long-Covid állapot kialakulásához -, de mivel sok ember fertőződött meg, ez még mindig nagyszámú emberre vonatkozik. A kutató kiemelte annak szükségességét, hogy az oltóanyagokat és a kezeléseket olyan módon fejlesszék, amely védelmet nyújthat a hosszú Covid ellen.  

Dr. Jason Maley, aki nem vett részt a tanulmányban, elmondta, hogy az egyre több kutatás arra utal, hogy a hosszú Covid egyik fő kockázati tényezője a vírus szintje a szervezetben az akut fertőzés során. Ez azt sugallja, hogy a vírusellenes szereket is tartalmazó terápiákkal történő korai kezelés segíthet a hosszú Covid megelőzésében azáltal, hogy alacsonyan tartja ezeket a vírusszinteket. Maley egyébként úgy látja, hogy nem a vakcinák jelentik majd a megoldást a long Covidra.

A kutatók egyetértenek abban, hogy a long Coviddal kapcsolatban még további kutatásokra van szükség, de hangsúlyozzák: a hosszan tartó szövődmények elkerülésének legjobb módja, ha nem fertőződnek meg koronavírussal. (CNBC) / Portfolio


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s