fbpx Megkezdték a Belorusz Atomerőmű 1-es blokkjának felterhelését | CIVILHETES

h i r d e t é s

Megkezdték a Belorusz Atomerőmű 1-es blokkjának felterhelését

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megkezdték a Belorusz Atomerőmű 1-es blokkjának felterhelését

2020. november 07. - 16:40

 

Négyszáz MW-ra növelték 2020. november 7-én a Belorusz Atomerőmű 1-es blokkjának teljesítményét, miután november 3-án a VVER-1200-as reaktorral szerelt 3+ generációs egység betáplálta az első kilowattóra elektromos energiát a Belarusz Köztársaság villamosenergia-hálózatába. 

Belorusz Atomerőmű - Forrás: Roszatom

A reaktor teljesítményét fokozatosan növelik, amíg el nem éri a névleges teljesítmény 50 százalékát. Közben elvégzik az előírt ellenőrzéseket, majd november végére, december elejére a blokk teljesítménye eléri a névleges 1200 MW-os szintet és ezzel megkezdődik a próbaüzem.

"Ezen a héten a Belarusz Köztársaság az atomenergiát használó országok klubjának teljes jogú tagjává vált, miután az ország első és jelenleg legkorszerűbb atomerőművi blokkja megkezdte az áramtermelést. A Roszatom számára ez az első olyan VVER-1200-as blokk, amely Oroszország határain túl valósult meg. Jelenleg ez a blokktípus a leginkább keresett a világon. Hasonló atomerőművi projektek valósulnak meg Finnországban, Magyarországon, Törökországban, Bangladesben és Kínában" – közölte az esemény alkalmából Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója.  

A Belorusz Atomerőmű 1-es blokkja a tervek szerint 2021. első negyedévében kezdi meg a kereskedelmi üzemet.  A Belorusz Atomerőmű első blokkja az első orosz technológiával épült külföldi, 3+ generációs egység. Jelenleg három ilyen típusú blokk üzemel Oroszországban: kettő a Novovoronyezsi, egy pedig a Leningrádi Atomerőműben. Idén október 22-én kapcsolták a villamosenergia-hálózatra a negyedik  3+ generációs orosz egységet, a Leningrádi Atomerőmű 6-os blokkját. 

A VVER-1200 típusú reaktorokkal szerelt blokkok fő sajátossága, hogy olyan egyedi aktív és passzív biztonságtechnika megoldásokat alkalmaznak, amelyek az atomerőművet maximálisan ellenállóvá teszik a belső és külső hatásokkal szemben. Az összes ilyen blokk szériafelszereltségéhez tartozik a zónaolvadékot felfogó eszköz, más néven a zónaolvadék-csapda, illetve a többi passzív biztonsági rendszer, amelyek teljes áramkimaradás, illetve az üzemeltető személyzet közreműködése nélkül képesek a működésre.  

Az előző generációhoz képest a VVER-1200-as reaktor teljesítménye 20 százalékkal nagyobb, jelentősen csökkent a szükséges kiszolgáló személyzet létszáma, az alapvető berendezések élettartama pedig a kétszeresére – 30-ról 60 évre nőtt – ami további 20 évvel meghosszabbítható.

A Belorusz Atomerőmű primer köri berendezéseit az Atomenergomas Rt. szállítja. Az üzemanyag-kazettákat a TVEL Rt. Novoszibirszki Üzemében gyártották, az urán-dioxid üzemanyag dúsítottságának mértéke 1,3 és 4,4 százalék között változik.


 

Kommentek

h i r d e t é s