h i r d e t é s

Megkezdődött a szavazás a külképviseleteken

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Megkezdődött a szavazás a külképviseleteken

2022. április 02. - 16:42

Idén 65 700 fő regisztrált. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Nemes János

Szombat délelőtt 11 órakor megkezdődött a szavazás Magyarország külképviseletein az országgyűlési választásra és a népszavazásra – erről beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában.

Magyar idő szerint délelőtt 11 órakor nyitottak meg a szavazókörök Dél-Amerikában, aztán Észak-Amerika keleti partvidéke, majd az egyre nyugatabbra lévő magyar külképviseletek következnek. Az amerikai kontinensen szombaton zajlik a szavazás. Aztán következnek Új-Zéland, Ausztrália, majd Ázsia magyar külképviseletei – ismertette a külügyminiszter.

Magyarországon kívül összesen 98 ország 145 külképviseletén szavazhatnak azok a magyar állampolgárok, akik előzetesen regisztráltak. Sajnos egy helyen, Sanghajban ellehetetlenült a voksolás, mert a világjárvány miatt kijárási tilalom van

– idézi az MTI Szijjártó Pétert. A külügyminiszter hozzátette: négy éve mintegy 60 ezren szavaztak külképviseleteken, idén 65 700 fő regisztrált, ugyanakkor Londonban például négy éve 9700 fő szavazott, idén azonban csak 8100 voksoló regisztrált. A külügyminisztérium 394 szavazóurnát küldött a külképviseletekre, ahová 212 dolgozó utazott a minisztériumból, hogy segítse a szavazás lebonyolítását. Szijjártó Péter kiemelte: évek óta a nemzet valamennyi tagja, a határon túliak is részt vehetnek a közös jövőről szóló döntésben.

Szombat reggelig a nem magyarországi lakhellyel rendelkezőktől 256 089 levélszavazat érkezett. A határon túl élők vasárnap este 19 óráig adhatják le levélszavazataikat. Akik ezt még nem küldték el vagy nem adták le, azok átjöhetnek Magyarországra, és a választókerületi központokban is leadhatják – közölte a külügyminiszter.

Remélem, hogy minél többen részt vesznek a parlamenti választáson, hiszen a választás tétje óriási. A választás tétje az, hogy az elkövetkezendő években békében és biztonságban élhetünk-e, vagy hazánk belesodródik egy háborúba. Ez utóbbit mindenképpen el kellene kerülni, ezért arra kérek mindenkit tisztelettel, hogy vegyen részt a parlamenti választáson, szavazzon a békére és biztonságra!

– mondta Facebook-videójában Szijjártó Péter. (Index)


Kommentelne? Kattintson ide!