h i r d e t é s

Megkezdödött a kínai Hszudabao Atomerőmű újabb blokkjának építése

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megkezdödött a kínai Hszudabao Atomerőmű újabb blokkjának építése

2022. május 19. - 17:33

A kínai Hszudabao Atomerőmű 4. blokkjának építése is aktív fázisába lépett miután a VVER-1200-as orosz reaktorral készülő blokk alaptestébe beöntötték az első adag betont. 

A kínai Hszudabao Atomerőmű épülő harmadik blokkjának építése - Forrás: Atombiztos Blog - Blogstar

- A két 3+generációs új kínai atomerőművi egység megvalósítása az ütemterv szerint zajlik. illetve időarányosan még előrébb is tart a tervezettnél. Az orosz fél teljes terjedelmében teljesíti szerződéses kötelezettségeit. Az építkezésen orosz mérnökök csoportja dolgozik, az ütemterv szerint szállítja az orosz fél a berendezéseket, illetve a vonatkozó dokumentációt - közölte Alekszej Bannyik, a Roszatomhoz tartozó Atomstroyexport vállalat kínai projektekért felelős alelnöke.

Ezzel párhuzamosan a Hszudabao Atomerőmű 3-as blokkján is ütemesen halad a munka, ahol 2022 közepére a reaktorcsarnok betonozásával elérik a +8 méteres szintet. A kínai-orosz atomenergetikai együttműködésről 2018-ban született államközi megállapodás alapján négy orosz 3+ generációs VVER-1200-as reaktorral szerelt atomerőművi blokk valósul meg: kettő a Tianwani Atomerőműben (Tianwan 7-es és 8-as blokk), illetve kettő a Hszudabao Atomerőmű területén (Hszudabao 3-as és 4-es blokk).

 

A Hszudabao Atomerőmű két új blokkja Kína dél-nyugati részén, Huludao városa mellett épül a 2019-ben kötött kétoldalú szerződések alapján. Az orosz fél tervezte és szállítja a nukleáris sziget berendezéseit, illetve ellátja a berendezések szerelése során a szerelésvezetési illetve beszabályozási feladatokat. A két új blokk üzembe helyezésének tervezett időpontja 2027-2028.

A VVER-1200-as reaktorral szerelt blokkokat megnövelt biztonság és üzembiztonság jellemzi. Az aktív biztonsági rendszerek mellett passzív biztonsági megoldások egész sorát alkalmazzák, köztük a üzemzavari passzív hűtést, amely a hűtési rendszer zavara esetén a gőzfejlesztőn keresztül vezeti el a reaktorban keletkező hőt, illetve ilyen megoldás a kettős falú konténment gravitációs hőelvezető rendszere is.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s