h i r d e t é s

Megérkeztek a törökországi Akkuyu Atomerőmű 1-es blokkja számára a gőzfejlesztők

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megérkeztek a törökországi Akkuyu Atomerőmű 1-es blokkja számára a gőzfejlesztők

2020. október 02. - 15:33

 

Megérkezett az építési területre a törökországi Akkuyu Atomerőmű 1-es blokkja számára készült négy, egyenként 355 tonna tömegű gőzfejlesztő, amelyeket a Roszatom Atomenergomas Rt. gépgyártó leányvállalatának volgodonszki üzemében gyártottak. 

A berendezéseket 2020. augusztus 22-én indították útnak az Atommas gépgyár volgodonszki üzeméből. Az első török atomerőmű számára gyártott gőzfejlesztőket hajóval szállították a helyszínre, ahol a kirakodás után elvégzik a beléptetési ellenőrzést, amelynek során – egyebek közt – ellenőrzik a berendezés épségét, a konzerválást és a kísérő dokumentációt.

A gőzfejlesztők a reaktor primer köri kulcsberendezései, amelyek a reaktor által termelt hőenergiával turbinákat meghajtó gőzt állítanak elő. A turbinával közös tengelyen lévő generátor termeli a villamos energiát.  Az Akkuyu Atomerőmű négy blokkja VVER-1200-as típusú, 3+ generációs reaktorokkal készül. Ezek mindegyikéhez négy-négy gőzfejlesztő csatlakozik.
A gőzfejlesztő az atomerőművekben használt első biztonsági osztályba sorolt berendezés, amely egy hengeres tartály. A berendezés középső részén helyezkedik el a hűtőközeg – a vegyileg tisztított víz – bevezetésére és a hő átadása után annak elvezetésére szolgáló melegági, illetve hidegági kollektor.

A berendezés felső részében található a gőzgyűjtő kollektor, az alsó részén pedig a hőcserélő, amely 11 000 rozsdamentes csőből áll. A gőzfejlesztőben található hőátadó csövek együttes hossza 148,5 kilométer. A csövek átmérője 16 mm, az egyes csőszelvények hossza pedig 11-17 méter között változik. A hőátadó csövek végei a melegági, illetve hidegági kollektorhoz csatlakoznak. A teljes berendezés mintegy 15 méter hosszú, átmérője meghaladja a 4 métert.
A gőzfejlesztők tartóbakokon nyugszanak, rögzítésük után a berendezéseket a fő keringtető csővezetékekkel hegesztés útján kötik össze a reaktorral.


 

Kommentek

h i r d e t é s