h i r d e t é s

Megéri lebomló ingvállas táskára váltani

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Megéri lebomló ingvállas táskára váltani

2022. február 15. - 09:43

A környezetvédelem olyan téma, ami mellett senkinek nem szabad elmenni szó nélkül. Bolygónk megóvásából mindannyiunknak ki kell vennie a részét, hiszen csakis így örökíthetünk egy egészséges és élhető bolygót gyermekeinkre, unokáinkra. Ennek első és legfontosabb lépése, hogy tudatosan kerüljük a nem lebomló műanyagok használatát. Például úgy, hogy a mindennapokban lebomló ingvállas táskára váltunk.

Forrás: ilmarket.hu

Mi a baj a hagyományos műanyagokkal?

Az eldobható műanyagok (például nejlonzacskók és PET-palackok) több módon is rombolják a környezetet és a klímát. Mivel a hagyományos műanyagok előállításához kőolajra van szükség, már a gyártásuk is jelentős légszennyezést eredményez.

Ezek a műanyagok a használatuk során csak további veszélyforrást jelentenek. Számtalan vegyi anyag oldódik ugyanis ki belőlük, melyek bekerülhetnek az élelmiszerbe és az italokba is. Kutatások bizonyítják, hogy a káros vegyi anyagok negatív hatással vannak a hormonháztartásra, és sok esetben rákkeltők is.

Végül arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a hagyományos műanyagok elképesztően hosszú idő alatt bomlanak csak le. Ez pedig több millió tonna műanyag szemetet jelent évente, aminek a nagy része a tengerekben és az óceánokban landol.

Ezért jobb alternatíva a lebomló ingvállas táska

Az ingvállas táska valójában nem más, mint a reklámszatyor. Ezekkel találkozhatunk a boltokban, a zöldségesnél és még ezer másik helyen. Szerencsére ma már a zöld szempontok is egyre fontosabbak, így a lebomló típusok egyre inkább elterjednek.

A korszerű és zöld táskák ugyanis biológiailag lebomló anyagból készülnek. Ellentétben a hagyományos műanyagokkal, ezek a termékek könnyedén komposztálhatók. Így végül humusz, víz és szén-dioxid keletkezik belőlük, vagyis csupa olyan anyag, ami nem jelent veszélyt a bolygónkra.

A lebomló ingvállas táskák alapanyaga

Az ILMARKET.HU háztartási termékei között is elérhető lebomló ingvállas táskák kukoricakeményítőből készülnek. A PLA néven is ismert, növényi eredetű anyag tökéletesen alkalmas műanyaggyártásra, ugyanakkor lényegesen biztonságosabb.

Manapság már számtalan terméket készítenek kukoricakeményítőből, így egyebek mellett poharat, evőeszközt vagy éppen golyóstollat.

A PLA-ból, vagyis politejsavból készült műanyag lebomlása természetes módon megy végbe, ehhez ráadásul nem is kellenek évszázadok. Akkor sem okoznak gondot, ha esetleg elégetik őket, hiszen - mint már szó volt róla - organikus anyagokra bomlanak. Ezzel szemben az olyan műanyagok, mint a PP, a PE, a PS, az ABS vagy a PET mérgező gázokat hoznak létre égés során.

Hol használhatók lebomló ingvállas táskák?

A lebomló ingvállas táskák bármilyen területen képesek kiváltani a régimódi műanyagokat. Kifejezetten jó választásnak számítanak élelmiszerboltoknak, zöldségeseknek és gyümölcsárusoknak vagy éppen pékségeknek. Ugyanakkor háztartási célra is érdemes beszerezni egy csomaggal.


Kommentelne? Kattintson ide!