h i r d e t é s

Megépül az M0 nyugati szektora, csak kicsit máshogy

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Megépül az M0 nyugati szektora, csak kicsit máshogy

2021. február 09. - 06:33

 

A Budapestet körülölelő M0 autóút régóta hiányzó nyugati szakasza lényegében megépül, de nem a budai hegyekben, hanem egy kicsit távolabb, a Bicskétől Esztergomig vezető M100-as gyorsforgalmi útként – derül ki egy hétfői kormányzati bejelentésből. 

Az M0-s autóút 11-es út és M3-as autópálya közötti szakasza Budapest határában 2014. december 11-én. Megszűnik januártól az M0-s általános díjmentessége. Az NFM közleménye szerint a körgyűrű M5-ös és M4-es (4. sz. főút), valamint M3-as autópálya és 11. sz. főút közötti szakaszai, és a gyorsforgalmi úthálózat M0-s autópályán belüli részei (például M1-es és M7-es bevezető a Budapest táblától) januártól csak matricával használhatók. Az M0-s körgyűrű egyes elemei uniós forrásból épültek vagy újultak meg, ezeken a szakaszokon a díj bevezetését az EU támogatási szabályai nem teszik lehetővé. - Fotó: MTI/Kovács Attila

Az M100-as megépülése után az M0 körgyűrűnek már csak az északi szelete fog hiányozni, ami egy másfél évvel ezelőtti, a maival összhangban lévő kormánydöntés alapján az M10-es gyorsforgalmi út lenne, ami Esztergomot kötné össze Budával. - írja a Portfolio

Hétfőn Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára azt jelentette be saját Facebook-oldalán, hogy "Régi és jogos igényük teljesül az Esztergomban és térségében élőknek: Megépül az M100 gyorsforgalmi út! Idén a kiviteli tervek elfogadása és a közbeszerzés után kerülhet sor a szerződéskötésre és a munkaterület átadására, így a jövő év elején már az alapkövet is letehetjük!"

Az államtitkár a posztban jelezte, hogy a minap egyeztetett Völner Pállal, a térség országgyűlési képviselőjével "a Bicskétől Esztergomig kiépítendő, négysávos útról, illetve az ahhoz tartozó, kesztölci üzemmérnökségi telep megvalósításáról". Schanda rámutatott, hogy "Esztergom, Dorog és a környező települések vállalkozásai számára óriási előrelépés lesz az új út, hiszen így sokkal gyorsabban szállíthatják az áruikat". Emlékeztetett rá, hogy "Az itteni cégek – mint például a Suzuki – rengeteg embernek adnak már így is munkát, a jobb közlekedési és fuvarozási infrastruktúrával pedig újabb lehetőségek nyílhatnak előttük, így tovább erősíthetik a térség gazdaságát".

Arra is felhívta a figyelmet az államtitkár a posztban, hogy "Ugyanilyen fontos persze az is, hogy a térségben élő családok így biztonságosabban és gyorsabban juthatnak el az autópályához, vagy akár a fővárosba, az ország különböző pontjairól érkező kirándulni, túrázni vágyók pedig hamarabb eljuthatnak a Pilis és a Gerecse csodálatos helyeire".

A NAGY KÉP AZONBAN NEM SZEREPEL A POSZTBAN, MISZERINT AZ M100-AS GYORSFORGALMI ÚT MEGÉPÜLÉSÉVEL GYAKORLATILAG A KORMÁNY AZ M0 NYUGATI SZEKTORÁT ÉPÍTI MEG és már csak a körgyűrű északi része fog hiányozni, igaz nem is gyűrűről, hanem inkább egy zsákról lesz szó, ha a formát nézzük.

Amint ugyanis 2019 elején megírtuk: egy korábbi kormányzati elképzelést felülírva mégsem a budai hegyeken, alagútban és természetvédelmi területen vezetne át az M0 északi és nyugati szektora, hanem kicsit messzebb Budapesttől megépülne az M100-as Bicskétől Esztergomig, illetve az M0 északi körgyűrűjének végétől (budakalászi csomópont) indulna nyugati irányba az M10-es út. Utóbbi majd az akkori térkép (lásd alább) alapján Solymár térségében becsatlakozna az Óbudáról kifelé tartó Bécsi út – 10-es elkerülő útba és együtt észak-nyugati irányba haladva valószínűleg Kesztölc környékén elérné az M100-as gyorsforgalmi utat.

A szabályos körgyűrű helyett az észak-nyugati irányba terjeszkedés miatt inkább egy zsák formára emlékeztetne majd a fővárost körülölelő gyorsforgalmi úthálózat, de elképzelhető, hogy lesz majd egy rövidebb útvonal is Pilisvörösvár és Perbál-Tinnye környékén, hogy ne kelljen az autósoknak és kamionosoknak akkorát kerülnie északi irányba, ha a fővárost északról és nyugatról szeretnék elkerülni. Mindez a másfél évvel ezelőtti térképen, az akkori elképzelések szerint így nézett ki:

A fenti térképpel, illetve bejelentéssel teljesen összhang van az M100-asról még 2015 őszén a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. oldalán megjelent térkép, illetve leirat. Eszerint Bicskétől Esztergomig egy 32 km-es, kétszer két sávos autóút épülne és már akkoriban rendelkezett a projekt a megvalósíthatósági tanulmánnyal.

Azóta az erre a szakaszra vonatkozó környezeti hatástanulmányt a NIF Zrt. 2016-ban 72 millió forintért elkészíttette, 2018 januárjában pedig 1,9 milliárd forintért a Constreal Mérnökiroda Kft. nyerte el a szerződést a környezeti hatástanulmány, az engedélyezési és a kiviteli tervek elkészítésére. A 2019 eleji elképzelések szerint az építkezés 2020 közepén elindulhatott volna és 2022/2023-ban be is fejeződhetett volna. A mai bejelentés szerint idén a kiviteli tervek elfogadása és a közbeszerzés után kerülhet sor a szerződéskötésre és a munkaterület átadására, így a jövő év elején már le lehet majd tenni az alapkövet.


 

Kommentek

h i r d e t é s