h i r d e t é s

Megbukott az Orbán-kormány a korrupció elleni harcban az Európa Tanács jelentése szerint

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Megbukott az Orbán-kormány a korrupció elleni harcban az Európa Tanács jelentése szerint

2022. június 03. - 18:11

A GRECO-jelentés szerint 18 javaslatból csak ötöt sikerült megfogadni, ez „globálisan elégtelen”.

A kép illusztráció! - Forrás: Tordai Bence Facebook oldala

Mindössze ötöt teljesített a 18 javaslatból a korrupció felszámolására Orbán Viktor kormánya, áll a GRECO friss jelentésében. A Korrupció Elleni Államok Csoportjának legújabb dokumentumáról azt írja a Népszava: az a képviselőkhöz, a bírókhoz és az ügyészekhez kapcsolódó korrupciót tárgyalja.

Az Európa Tanács szakértőiből álló testület 46 ország korrupcióellenes gyakorlatait vizsgálja 2015 óta. Ebben az évben tették a 18 ajánlást a magyar hatóságoknak. Kérték például, hogy az Országgyűlés

  • szabályozza a lobbistákkal való kapcsolattartást,
  • küszöbölje ki a képviselők lehetséges összeférhetetlenségét,
  • egységesítse a vagyonnyilatkozatok formátumát.

Most azt írták, hogy Magyarország teljesítményét „globálisan elégtelenre” értékelik. A jelentés nyilvános része a statisztikákat tartalmazza, a teljes dokumentum közzétételét a magyar szerveknek kell jóváhagyniuk.

Egy korábbi GRECO-jelentés csak hosszabb huzavona után tudott megjelenni. A 2018-as dokumentum engedélyezésére nyolc hónapot kellett várni. A HVG ekkor arról írt: az Orbán-kabinet mellett csak Fehéroroszország nem engedélyezi, hogy automatikusan publikus legyen az éves jelentés.

Nemrég az RTL Híradó az Európai Bizottság ajánlásairól tudósított. A 2022-es javaslatok korrupcióellenes intézkedésekre és az egyoldalú energiafüggőség megszüntetésére irányuló iránymutatást is tartalmaznak Magyarország számára. A dokumentum kritizálja egyebek közt az oktatás helyzetét is. A kormány szerint könnyebb lenne teljesíteni a javaslatokat, ha az egyelőre nem folyósított támogatásokat az unió kifizetné, a Momentum viszont úgy látja, hogy ehhez épp a kormány politikájának kellene változnia. (rtl.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!