h i r d e t é s

Megbokrosodtak a sorompók Mátészalkán

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Megbokrosodtak a sorompók Mátészalkán

2022. június 25. - 06:15

Miközben drámai mértékben nőtt a vasúti átjárókban bekövetező balesetek száma, egy nézőnk a mátészalkai vasúti sorompók szeszélyes működésére hívta fel a figyelmet.

Forrás: RTL.hu

Péntek délután küldte el ismeretlen időpontban készült felvételét az RTL nézője. A helyszín a leírása szerint egy mátészalkai vasúti átkelő, ami több szempontból is hibásan működik.

Először is, a piros jelzés ellenére a kétszer két sávos út négy sorompójából csak az egyik zárt le, a többi fönt maradt.

Másrészt az autóból készített felvétel több mint hat perce alatt nem jött egyetlen vonat sem, – a videóban elhangzottak szerint pedig a felvétel kezdete előtt már tíz percet várakoztak feleslegesen.

A videóban az alaphelyzethez képest a következő fordulatok történnek:

  • Kb. 2 percnél az egyetlen lecsukott sorompó – piros jelzés mellett – elkezd felemelkedni. De nem 90 fokig.
  • 2 és fél perc után egy váratlan fordulattal az összes sorompó elkezd lecsukódni.
  • Vonat továbbra sem jön.
  • 5:17-nél egyszer csak kialszik a piros fény (nem kezd el helyette fehéren villogni a fénysorompó), majd a négy sorompó egyszerre emelkedni kezd.
  • Lassan, nagyon lassan nyílnak a sorompók.
  • Az autók mind a négy sávban állva maradnak, és a videó vége kétségek között hagyja a nézőt: vajon ennyi előkészítés után rá mertek-e hajtani a sínekre?

A vasúti sorompók működése azért sem lényegtelen kérdés, mert 2022-ben szokatlanul sok baleset történt vasúti átjárókban Magyarországon. A MÁV utoljára éppen csütörtökön kommunikált arról, hogy a helyzet drámai mértékben romlott: idén eddig ötven baleset történt vasúti átjáróban, ezekben tizenkilencen haltak meg, többen, mint tavaly egész évben.

Hozzátették: "a MÁV teljes hálózatán vasúti hibából 2008 óta nem következett be halálos áldozatot követelő baleset, a tragédiák oka minden alkalommal a KRESZ-szabályok megszegése volt."

A videón látható autósok mindenesetre semmilyen KRESZ-szabályt nem szegtek meg.

A RTL kéréseit elküldte a MÁV kommunikációnak, de a cikk megjelenéséig választ még kaptak. (rtl.hu)

A CIVILHETES szerdán számolt be egy hasonló esetről, Tata és Baj között sem volt a sorompó helyzet magaslatán, csak ott jött a vonat. Lapunk is elküldte kérdéseit és a videót is az esettel kapcsolatban a MÁV Kummunikációs Igazgatóságára, de a héten választ nem kaptunk.

Frissítés (2022. június 25. 17:48)

Elmondta a MÁV, hogy mi történt a mátészalkai sorompókkal

A MÁV szombaton a portálnak azt írta: „június 20-án 3:25-kor jelentkezett üzemzavar, amit a mátészalkai forgalmi szolgálattevő 3:50-kor kezelt, utána már megfelelően működött. Ez idő alatt készülhetett a videó. A sorompót megvizsgálták a szakemberek, az egyik hajtómű hibája okozta a problémát, 23-án kicserélték a hajtóművet.”.

A vasúttársaság arra emlékeztetett, hogy a sorompóberendezések működését, illetve esetleges meghibásodását jelzik a berendezések, a mozdonyvezetőt is értesítik, akik ilyenkor csak nagyon lassan, 15 km/órával közelíthetik meg ezeket az átlelőket.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s