fbpx Még több embert kellett evakuálni a Kanári-szigeteken kitört tűzhányó miatt | CIVILHETES

h i r d e t é s

Még több embert kellett evakuálni a Kanári-szigeteken kitört tűzhányó miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Még több embert kellett evakuálni a Kanári-szigeteken kitört tűzhányó miatt

2021. szeptember 21. - 19:26

 

Öt évtizede először tört ki a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetének tűzhányója, amely több kisebb település lakóit is fenyegeti.

Forrás: Forces Of Nature/YouTube

tűzhányó kitöréséből kiinduló lávafolyam pedig komoly ijedtséget hozott El Paso településére, amely miatt a polgármester úgy döntött, hogy annak másik részét is evakuálni fogja, valamint arra kérte a látványosság csodálóit, maradjanak távol a vulkántól – írja a Reuters.

Sergio Rodriguez, El Paso polgármestere a spanyol állami TVE televíziós csatornán jelentette be, hogy Tacande Alto városrészből is megkezdték a lakosok evakuálását hétfő éjjel és kedd hajnalba, miután egy újabb vonalon kezdett folyni a láva.

„Szeszélyessé vált a lávafolyam a tenger felé vezető útján, ráadásul elterelődött az eddigi útjáról”

- fogalmazott Rodriguez.

A TVE beszámolója szerint a sziget 80 ezer lakosa közül már legalább 6000 főt kellett evakuálni, hogy elmeneküljenek a vasárnap történt kitörés elől. A La Palma vulkánkitörés ráadásul meglehetősen erős volt, földrengések előzték meg és több száz méter magasra lövellt a láva a tűzhányóból.

A hatóságok megfelelő reakciójának köszönhetően nem történt sérülés vagy haláleset a tűzhányó miatt, viszont egyre nagyobb lakóterület felé ér el a láva, amely a tenger felé halad. Ez csak azért veszélyes, mert a vízzel érintkezve robbanások alakulhatnak, amely mérgező gázokat küldhet a légkörbe.

Mariano Hernandez, a tengeri hatóságok vezetője a Cadena SER rádiónak elmondta, hogy két tengeri mérföldes körzetben vesztegzárat rendeltek el, hogy a tűzhányót meglesni kívánók ne sodródjanak veszélybe és ne legyenek kitéve a toxikus gázoknak.

Habár arra számítottak a szakértők, hogy már hétfőre elérheti a partokat a lávafolyam, lelassult a folyásának sebessége, ezért még maradt némi idejük a helyieknek. Ezt pedig a hatóságok arra használják ki, hogy biztonságban tudjanak minél több lakót. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s