h i r d e t é s

Még nem tudni, mi lehettt az indítéka a New York-i robbantónak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Még nem tudni, mi lehettt az indítéka a New York-i robbantónak

2016. szeptember 19. - 10:23
0 komment

A hétvégi robbantás után tovább folyik a nyomozás New Yorkban a lehetséges terrorista szál után.

Forrás: inforadio.hu

Szombat éjszaka egy manhattani robbanás nyomán 29 ember sebesült meg és szerencsére senki sem vesztette életét.

Hétfő reggel még mindig nem volt világos, hogy köze volt-e a nemzetközi terrorszervezeteknek a New York Chelsea kerületében történt robbanáshoz.

A csőbe rejtett pokolgép robbanását hatalmas zaj és lökéshullám kísérte. Nemcsak a repeszek sebesítettek meg sok embert, de az összetört üveg is.

Illetékesek elmondása szerint vasárnap este a 29 sérült mindegyikét kiengedték a kórházból.

Annak ellenére, hogy az eset egy héttel a szeptember 11-i terrortámadások évfordulója után történt, Bill de Blasio New York-i polgármester vonakodott attól, hogy nemzetközi terrorcsoportok számlájára írja a támadást.

Azzal érvelt, hogy az elnökválasztásokra készülő és feszült politikai légkörű Amerikában egy ilyen állítás – amit egyelőre nem tudnak alátámasztani - csak felkorbácsolná a kedélyeket.

De Blasio arra kérte az eset szemtanúit, hogy segítsék a nyomozást. Az ígérte emellett, hogy az ENSZ Közgyűlésének keddi megnyitója idején minden korábbinál több rendőr vigyázza majd a biztonságot az utcákon. „Tudjuk, hogy bűncselekmény történt” – mondta, de hozzátette: ki kell deríteni, hogy volt-e politikai indíték a támadás mögött.

A robbanás színhelyén szorgalmasan dolgoznak a helyszínelők – az úttestet megtöltik a lehetséges bizonyítékokat jelölő kis narancssárga zászlók és számok.

Szakértők elmondták: a robbanószerkezet hátramaradt darabjainak aprólékos elemzéséből összeáll a kép, hogy milyen eszközzel is hajtották végre a támadást.

Sokszor a bomba készítőjének személyére utaló nyomokat is felfedeznek: 2014-ben ujjlenyomatok alapján derítették ki, hogy egy londoni taxis gyártott olyan pokolgépeket, amelyekkel Irakban amerikai katonákat támadtak.

A mostani robbantás napján egy minnesotai plázában egy késsel felfegyverzett férfi támadt a bevásárlókra. Kilenc embert sebesített meg, miközben az Iszlám Állam nevű terrorcsoport magára vállalta a támadást.

Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelöltje azt mondta: határozottan elítéli a terrortámadásnak tűnő minnnesotai és New York-i akciókat. Fő riválisa, Donald Trump republikánus jelölt úgy fogalmazott: „emberek, be kell keményítenünk”.

A robbanás helyszínén folytatott szemle során egy másik pokolgépet is találtak, amelyet egy kuktába építettek be. Az eszközre mobiltelefont is kötöttek, hogy távirányítással robbantsák el. Hasonló pokolgéppel hajtottak végre támadást 2013-ban a bostoni maraton ellen.

inforadio.hu


h i r d e t é s

Clicky