h i r d e t é s

Még nem lehet enyhíteni a korlátozásokon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Még nem lehet enyhíteni a korlátozásokon

2021. január 26. - 12:07

 

Vasárnap érkezik kilencezer ember beoltására elegendő Moderna-vakcina. A bentlakásos intézményekben is biztosítani fogják az oltakozás lehetőségét.

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese kezdte a tájékoztatót, a tegnapi friss rendőrségi adatokkal.

  • 153-an nem vagy rosszul hordták a maszkot, és emiatt intézkedtek velük szemben
  • 127-en a közterületi maszkviselési szabályt nem tartották be
  • 7 ember a tömegközelekdésben, 19-en a bevásárlóközpontokban szegtek szabályt, ezért intézkedtek velük szemben
  • 356 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom vagy a közterületi csoportosulások tilalmának megszegése miatt
  • 54 intézkedés történt a tranzitszabályok megszegése miatt
  • 8190 hatósági házi karanténos ellenőrzést folytattak le a rendőrök hétfőn, 1744-en használják az ellenőrzésre szolgáló alkalmazást

Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal az adattal kezdte, amiről a CIVILHETES is beszámolt hétfőn: elérte a százmilliós határt a koronavírussal megfertőződöttek száma a világon.

Megemlítette a keddi magyar adatokat, kiemelve: 104 083 főre csökkent az aktív betegek száma, és már 244 681-en meggyógyultak.

Megismételte: eddig 165 ezer ember beoltására elegendő vakcinát kapott Magyarország 5 Pfizer és 1 Moderna-szállítmányból. Ma érkezett meg a legfrissebb Pfizer-küldemény, 25 ezer embernek elegendő, 20 oltópontra szállítottak belőle.

Legközelebb vasárnap érkezik vakcina, a Modernától, mintegy 9 ezer ember számára.

Még nem lehet enyhíteni az óvintézkedéseken, továbbra is magas az elhunytak száma, már több mint 12 ezer halálos áldozata van itthon a járványnak – szögezte le az országos tisztifőorvos.

Az itthon elhunytak körülbelül négy százalékuknak semmilyen más alapbetegsége nem volt, súlyos tüdőgyulladást és sokszervi elégtelenséget okozott náluk a koronavírus-fertőzés, ez okozta a halálukat.

Nemcsak az idősek otthonaiban, hanem más bentlakásos intézményekben is biztosítani fogják hamarosan az oltakozás lehetőségét, de még csak 80 intézménybe tudtak eljutni, mert kevés a vakcina. A hétvégén érkező szállítmányból a szociális ellátórendszerben élők, dolgozók kapnak.

Az oltási sorrendben utánuk majd az otthon tartózkodó, 89 éven felüliek jönnek.

A négy elsőként kiválasztott idősotthonban csütörtökön már a második oltásra fog sor kerülni.

Sok gyártó számolt be arról, hogy a brit mutációval szemben megfelelő hatékonysággal véd az oltása, ugyanakkor a dél-afrikai és a brazil variánsról még nem érkezett ilyen jelentés. Itthon is végeznek genetikai vizsgálatot a teszteltektől beérkező mintákon. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s