h i r d e t é s

Maximumon pörög a Mol százhalombattai finomítója, ha beüt a krach, jöhet a bicikli, a szamár és a ló

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Maximumon pörög a Mol százhalombattai finomítója, ha beüt a krach, jöhet a bicikli, a szamár és a ló

2022. július 05. - 15:11

A kormány ugyan október 31-ig meghosszabbította az üzemanyagárstopot, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint azonban ebben a hónapban derülhet ki, hogy valóban tartható-e addig a hatósági ár. 

A Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítója 2022. május 24-én - Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Közben egyre több benzinkútra függesztik ki az üzemen kívül táblát Magyarországon. 

Nem csak Magyarország, egész Európa üzemanyaghiánnyal küzd, erről beszélt Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke a Reggeliben. Azt is mondta, a magyar helyzetet az is súlyosbítja, hogy a hatósági áras benzint egyedül a Mol százhalombattai finomítója termeli ki, ezért is van korlátozva szerinte a megvásárolható mennyiség.

Bár az orosz-ukrán háború gyorsított a folyamaton, Egri Gábor úgy véli, a jelenleg helyzet a fegyveres konfliktus nélkül is kialakult volna. Sőt, még rosszabbul állnánk, ha a háború miatt nem esett volna vissza a legtöbb országban a fogyasztás.

Ha nem lett volna az orosz-ukrán háború, még súlyosabb energiaválságot éltünk volna meg.Szerinte előreláthatóan október 1-ig marad az a helyzet, hogy naponta egyre több több bezárt benzinkúttal találkoznak az autósok. Azt mondta:

amíg a hatósági ár lesz, ez fenn fog állni.A Reggeliben arról is beszélt, hogy a százhalombattai üzemanyag-finomító a végsebességén működik, és egy váratlan technikai probléma esetén nincs más alternatíva a hatósági áras üzemanyag kitermelésére.  

Ha ott beüt a karch, akkor vége. Van egy 90 napos üzemanyagkészlete az országnak és utána kész, annyi. Bicikli, szamár, ló, ez kerülhet elő.A júliusi hónap szerinte sorsdöntő lesz, hiszen ekkor a legnagyobb az üzemanyagfogyasztás a turizmus, a Balkán felé hazautazó vendégmunkások és a mezőgazdasági munkák miatt. Így

júliusban derülhet ki, hogy fenntartható-e októberig a hatósági ár.

A szakértő addig is mindenkinek egy dolgot tanácsol:

Spóroljunk!

(rtl.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s