h i r d e t é s

Másfél milliárdos adósságot takarítottak el a felszámolók Mészáros és Tiborcz útjából

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Másfél milliárdos adósságot takarítottak el a felszámolók Mészáros és Tiborcz útjából

2022. január 17. - 09:49

 

Egy mátrai hotel példáján keresztül mutatta be a 24.hu, milyen módszerrel lehet milliárdokat spórolva megszerezni akár olyan ingatlant is, mely elvileg a rendőrség és a bíróság kiemelt figyelmét élvezi.

Lifestyle Hotel Mátra, Mátraháza - Forrás: Booking.com

  • A Quaestor-cégek felszámolói igen kedvező helyzetet teremtettek Mészáros Lőrinc és Tiborcz István birodalma számára egy quaestoros hotel megszerzéséhez. Jórészt nekik köszönhető, hogy a felcsúti milliárdos érdekeltsége kétmilliárdos árverési áron kebelezhette be az egykori brókercég 3,6 milliárdos értéket képviselő mátraházi hoteljét.
  • A vevőknek azonban a kétmilliárdos árverési árat sem kellett kifizetniük, hiszen korábban ennek az összegnek a töredékéért vettek meg egy kétmilliárdos banki követelést, és ezt számolták el az árverésen.
  • A szálloda két Quaestor-cégnek is tartozott körülbelül másfél milliárd forinttal. Ezt az adósságot – amelynek visszafizetése esetén akár a Quaestor-csőd károsultjainak részbeni kártalanítása is megtörténhetett volna – azonban a felszámolók kevesebb mint 6 százalékos áron, körülbelül 80 millió forintért értékesítették.
  • Az árverésnek nevezett aktus valójában egy olyan zártkörű találkozó volt, amelyen a felszámoló-végelszámoló elfogadta az adásvétel Mészárosék szabta feltételeit.
Álláspontunk szerint az árveréssel a zár alá vétel megszűnt, és ennek következményeit a büntetőbíróságnak is le kell vonnia

– így próbálkozott egy neves ügyvéd Mészáros Lőrinc érdekében meggyőzni a hatóságokat, hogy miután a milliárdos Wellnesshotel Kft. nevű érdekeltsége megszerezte a mátraházi négycsillagos Lifestyle Hotelt, mentesítsék az ingatlant a bűnügyi zár alól.

A Lifestyle Hotelnek azóta új tulajdonosa lett, mégpedig a Tiborcz Istvánhoz tartozó BDPST Group. Orbán Viktor miniszterelnök vejének cégcsoportja lendületes bővüléssel zárta az elmúlt évet. 2021 őszén spanyol, osztrák és magyar hotelek megszerzésével jelentősen növelte a turisztikai ágazatbeli részesedését, sőt a Gránit Bank meghatározó részét is megvette, és belépett a bankpiacra. A bővülésbe Mészárosék azzal segítettek be, hogy Tiborczék kedvéért két ausztriai síhotel után lemondtak a mátrai wellnesshotelről is, pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség 2020-ban 820 millió forintos támogatást nyújtott nekik a működtetéshez.

A két cégbirodalom között októberben megtörtént a szerződéskötés, a karácsonyi ünnepek előtt pedig a cégbíróságon is bejegyezték a hotelt birtokló cég új tulajdonosának azt a Montezuro Üzemeltető Kft.-t, amelyet alig néhány hónappal korábban alapított a BDPST Group. A Montezuro nem csupán tulajdonos lett a 114 szobás vendéglátóegységben, hanem átvette Mészárosék Hunguest Hotels Zrt.-jétől az üzemeltetést is.

Ezzel a 2015-ben fiktív kötvényekkel bedőlt Quaestor-birodalom ingatlanvagyonának ez a darabja a kisbefektetők kártalanítása helyett a követelések tologatása után végül a miniszterelnöki család közvetlen közelében landolt.

További részletek a 24.hu cikkében >>


 

Kommentek

h i r d e t é s