h i r d e t é s

Már nem kellenek a segédmunkások

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Már nem kellenek a segédmunkások

2020. május 26. - 10:45

 

A késedelmes fizetések miatt 250-280 milliárdra emelkedhet év végére a lánctartozások összege az építőiparban. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Vajda János

Az építőipari vállalkozások által kiállított számlák negyedét, ötödét nem fizetik ki határidőre, a követelések 6-7 százaléka pedig tartósan vita tárgyát képezi. Ha ez a helyzet továbbra is fennmarad, az év végére az építőipari lánctartozások összege elérheti a 250–280 milliárd forintot – hívta fel a figyelmet az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a cégek visszajelzései alapján. A befogadott számlákat az állami és önkormányzati megrendelések esetében is egyre többször fizetik ki késedelmesen, ami komoly gondot jelent a vállalkozásoknak, az ÉVOSZ ezért továbbra is szorgalmazza az Államkincstár gyorsított kifizetéseit.

Koji László, a szakszövetség elnöke arról is beszámolt: a járvánnyal összefüggő, vírusos megbetegedések május második felében sem történtek az építőiparban, a tervezői, kivitelezési munkákat ilyesmi nem akadályozta. Az építőipar teljesítőképessége is adott: a tervezői, kivitelezési, háttéripari, beszállítói kapacitás rendelkezésre áll. Az idén az ágazat így 4500 – 5000 milliárd forint nagyságrendben tudna teljesíteni – ha lennének folyamatos megrendelések. Csakhogy nincsenek: jelenleg éppen az új projektek előkészítésének lelassulása, az új szerződések csökkenése okozza a legnagyobb gondot. Tavaly májushoz képest így már 20 százalékkal csökkent az építőipar megrendelésállománya. Számos, már előkészített projekt nem indul el, a legnagyobb mértékben a települési önkormányzatok megrendelései estek vissza. Emiatt mintegy 6 százalékkal maradhat el az év első öt hónapjának építőipari teljesítménye a tavalyitól.

Júniustól várhatóan egyre több tervező és kivitelező cégnek kell a fentiekhez igazítania kapacitását, ami nagyobb mértékű létszámleépítést hozhat az ágazatban.  Az álláskeresők száma már most növekszik az építőiparban, ám a betanított munkások, szakmunkások és mérnökök más vállalkozásoknál még találnak munkát. A segédmunkásokra viszont egyre kisebb az igény.

A lakásépítő cégek a kijárási korlátozások megszűnésével sem számítanak rövidtávon az építési piac élénkülésére, és az ÉVOSZ is inkább a lakásfelújítások, karbantartási munkák növekedésével számol. Ennek kapcsán a szakszövetség rámutatott: miután megszületett a döntés, hogy az idei tanév távoktatásban fejeződik be, a nyári felújítási, karbantartási munkákat azonnal, május végétől meg lehet kezdeni. Az ÉVOSZ ezért szorgalmazza többek között egy nyári iskolai rekonstrukciós pályázati program elindítását, amely főként a mikró- és kisvállalkozások számára biztosíthatna munkát. Javasolják továbbá azt is, hogy a kormány gyorsítsa fel a megvalósítani tervezett létesítmények előkészítését és lebonyolítását.     

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s