h i r d e t é s

Már Moszkvának is drága az orosz atom?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Már Moszkvának is drága az orosz atom?

2018. január 26. - 13:10

 

Oroszországban az energiaügyi minisztérium döntése alapján elhalasztják két új atomerőmű termelésbe állítását - írja a napi.hu.

Forrás: napi.hu

 mivel túlságosan drágán szolgáltatnák az áramot

- számolt be a Népszava.

A hírt a Kommerszant alapján korábban a 444.hu írta meg.  Magyar szempontból a hírt az teszi izgalmassá, hogy Paks 2 két referenciaerőművéről van szó.

Így a Novovoronyezs 2-t 2019 helyett 2020-ban, a Leningrad 2-t 2020 helyett inkább 2022-ben adnák át abban bízva, hogy közben esetleg a külpiaci áramár is emelkedik. Mindkét atomerőművet a Roszatom, Paks 2 fővállalkozó-generálkivitelezője építi.

Oroszországban - ugyanúgy, mint nálunk - a lakosság hatósági áron vásárol, a vállalkozások viszont az előállítási költségekhez igazodó piaci áron kapják az áramot. A gond éppen az előállítási költségekkel van: ahogyan Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője a Facebookon felidézte, a Roszatom közelmúltban átadott reaktorai olykor 25-30-szor drágábban termelnek áramot, mint a már régebb óta működő oroszországi atomerőművek - írta a napilap.

A politikus szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy az orosz nukleáris technológia piaci körülmények között nem állja meg a helyét - ezért is szomorú, hogy Magyarországra még rá lehet sózni.

Jávor szerint vagy az a helyzet, hogy az oroszok nekünk sokkal olcsóbban adják ugyanazt a technológiát, amit saját maguknak, vagy pedig (ami sokkal valószínűbb) a magyar gazdaság számára komoly versenyképességi hátrányt okoz majd, ha az áramtermelésünk 40 százaléka egy irracionálisan drágán termelő erőműből érkezik majd.

napi.hu

 


 

Kommentek

h i r d e t é s