h i r d e t é s

Már meg is van a kifejezés Orbán felhatalmazási törvényére: koronadiktatúra

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Már meg is van a kifejezés Orbán felhatalmazási törvényére: koronadiktatúra

2020. március 31. - 09:28

Fél Európa kiakadt a magyar kormánynak adott korlátlan felhatalmazás miatt. - írja a nepszava.hu.

"Az Európai Bizottság értékelni fogja a tagállamok által hozott rendkívüli intézkedéseket abból a szempontból, hogyan érintik az alapvető jogokat. Különösen érvényes ez a Magyarországon ma elfogadott, a rendkívüli állapotot bevezető és az álhírek terjesztését büntetőjogi kategóriába soroló jogszabályra" - írta Twitter üzenetében Didier Reynders, az Európai Bizottság jogállamiságért is felelős igazságügyi biztosa.

Michael Roth német EU-ügyi államtitkár ugyancsak a Twitteren tette közzé a véleményét. Szerinte a koronavírus járvány megfelelő válaszokat követel, de ezek nem sodorhatják veszélybe a jogállamot és az alapvető jogokat, nem törhetik meg a demokratikus intézmények erejét.

Ezt (a válságot) együtt kell legyőznünk, és nem rendeleti kormányzással

- írta.

Elítélte a felhatalmazási törvényt az Európai Szocialisták Pártja, amely közleményében leszögezte: "Orbán Viktor a demokrácia visszatérő támadója. Ma elérte, amire mindig is vágyott: elsöprő hatalomra és az eddigieknél is elenyészőbb elszámoltathatóságra… Egy rendkívüli hatalommal felruházott Fidesz-kormány a demokrácia közelgő katasztrófáját vetíti előre".

Az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták frakciója egy posztert posztolt a Twitteren, amelynek a felirata: "Ez nem Orbán földje". A kísérő szöveg szerint a kormányfő a szemünk előtt rombolja szét a demokráciát a koronavírus álcája mögé bújva.   

Az EP Újítsuk meg Európát nevű liberális frakciójának közelménye "koronadiktatúrának" nevezi a hétfőn elfogadott magyar felhatalmazási törvényt.

Forrás: Twitter

Amikor a szolidaritás és a jóság ennyire fontos szerepet kap, nem erre (ilyen törvényekre) van szükség. A demokrácia nem így működik

 - írták.

A parlamenti Zöldek nevében Ska Keller társelnök publikált a Twitteren:

Válság idején nagyon fontos, hogy a polgárok bízzanak a kormányukban. Orbán arra használja a koronavírust, hogy tovább rombolja a demokráciát. Vajon ezt jóváhagyja az EPP (Európai Néppárt)?

Ugyancsak a közösségi médiában reagált a magyar törvényre az EBESZ médiaszabadságért felelős képviselője, aki súlyos aggályainak adott hangot amiatt, hogy a btk. módosítása nyomán akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható a koronavírusról és a kormányzati intézkedésekről szóló álhírek terjesztése. Szerinte ez azzal a kockázattal jár, hogy nem a hírhamisítókat, hanem a független újságírókat fogják megbüntetni.

nepszava.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s