h i r d e t é s

Már elérhető az ólommentes biztonság

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Már elérhető az ólommentes biztonság

2019. május 23. - 13:42

 

A sugárvédelem ma még erősen összefonódik a nehéz, ólomgumi alapú védőruhákkal, pedig már létezik olyan technológia, amely a nehézfém nélkül tudja biztosítani a sugárvédelmet. 

Illusztráció: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezek a védőruhák – azonos biztonság mellett – sokkal könnyebbek, és komfortosabb viseletet biztosítanak.

Amennyiben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) valóban sugárvédelmi felülvizsgálatot tart a fenntartása alatt álló összes intézményben, könnyen kiderülhet, hogy sok helyen már eljárt az idő a kötelező védőfelszerelések felett. A hatályos rendelkezések szerint egyébként minden sugárvédelmi eszközt évi két alkalommal ellenőrizni kell!

A hazai kórházakban jellemzően hagyományos, ólomgumis technológiájú sugárvédelmi védőkötényeket használnak, ezek akár 8-10 kilósak is lehetnek. Ez a súly egy innovatív, teljesen ólommentes technológiával akár kétharmadával is csökkenthető. Egy ilyen teljes férfi méretű sugárvédő kötény nem egészen 3 kg súlyú, miközben ugyanolyan hatékony sugárvédelmet biztosít, mint a hagyományos.

Ezek jelentősége elsősorban azoknál a műtéti eljárásoknál mutatkozik meg, ahol közben valós idejű képalkotásra van szükség (például: traumatológiai, sebészeti, ortopédiai, urológiai és intenzív osztályokon), szívkatéterezésnél (kardiológia), radiológiákon (angiográfiás és egyéb érfestéses vizsgálatoknál). Ezek során ugyanis az egészségügyi személyzetet hosszabb időn keresztül éri szórt röntgensugárzás, és egyáltalán nem mindegy, hogy órákon át a szó szoros értelmében ólomnehéz, vagy lényegesen könnyebb védőruhát viseljenek. Előbbi nemcsak kényelmetlen, de erősen igénybe veszi az egészségügyi dolgozók (orvosok, műtősök, asszisztensek, stb.) gerincét és vállát.

Az innovatív technológia egy komplett termékcsalád formájában áll rendelkezésre, amiből minden orvosi szakterület jellegzetességeihez kiválasztható a legmegfelelőbb eszköz. Például van olyan védőruha, amit a sebészről akár műtét közben, a steril felső réteg alól is le lehet venni, amikor már nincs rá szükség.

A sugárzásvédelem nem tréfadolog:

ionizáló sugárzásból gyakorlatilag nincs annyira kis erejű, amelynek ne lenne egészségkárosító kockázata

 – véli dr. Ballay László, az Országos Közegészségügyi Intézet Közegészségügyi Igazgatóság (OKI KI) munkahelyi sugárvédelmi osztályának kutató-fizikusa.

További előny, hogy – szemben a hagyományos védőruhákkal - elhasználódásukat követően nem minősülnek veszélyes hulladéknak. Így nem terhelik feleslegesen a környezetet, illetve tárolásuk és megsemmisítésük nem jár további komoly költségekkel a kórházak számra.

A Happy Business Services Zrt kb. másfél éve forgalmazza Magyarországon egy innovatív dél-koreai gyártó ólommentes ú.n.: True Light sugárvédő termékeit, ez idő alatt már többszáz védőruha került az egészségügyi intézményekhez. Ezek megfelelnek az összes vonatkozó magyar és uniós előírásnak és rendelkeznek a szükséges nemzetközi minősítésekkel. A True Light termékek sugárvédelmi megfelelőségét az Országos Közegészségügyi Intézet Sugáregészségügyi Vizsgáló Laboratóriumának mérései igazolják.

 


 

Kommentek

h i r d e t é s