h i r d e t é s

Már 560 milliárd forintnyi EU-pénzt elbukott Magyarország

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Már 560 milliárd forintnyi EU-pénzt elbukott Magyarország

2022. július 02. - 09:36

Magyarországnak eredetileg 7,2 milliárd euró járt volna az uniós helyreállítási alapból, de ez 5,8 milliárdra csökken, miután az Európai Bizottság csütörtökön az összeget hozzáigazította a 2020-2022-es magyar növekedési adatokhoz, amelyek jelentősen meghaladták a korábbi várakozásokat - írja a Népszava.

A helyreállítási alapról rendelkező jogszabály kimondja, hogy a maximális pénzügyi hozzájárulás kiszámítását 2022. júniusában aktualizálni kell a 2020-as és a 2020-2021-es összesített GDP változására vonatkozó tényleges eredmények figyelembe vételével.

Amennyiben a feleknek nem sikerül hamarosan megegyezniük, akkor Magyarország még a csökkentett összeg nagy részéhez sem fog hozzájutni. Az előírások szerint ha az év végéig nem születik megállapodás, akkor az ország a teljes összeg 70 százalékát elveszítheti. Mivel a brüsszeli jóváhagyás folyamata több hónapig tart, legkésőbb szeptemberben nyélbe kéne ütni az alkut, hogy a pénz ne kerüljön veszélybe - írja a Népszava.

Navracsics Tibor a minap azt nyilatkozta az Indexnek, továbbra is hisz abban, hogy az év második felében aláírhatják az alkut a helyreállítási alapról és az operatív programokról is, akkor pedig az sem kizárt, hogy még az idén érkezzenek források Brüsszelből. (Portfolio)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s