h i r d e t é s

Majdnem fél méter hiányzik a vízszintből - mi lesz a Velencei-tóval?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Majdnem fél méter hiányzik a vízszintből - mi lesz a Velencei-tóval?

2023. január 23. - 12:01

Hétfő reggel elkezdik a Velencei-tó vízpótlását a Pátkai-tározóból - jelentette be az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Ennek köszönhetően 4 centit emelkedik majd a vízszint. 

Velencei-tó - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

Ugyanakkor a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatorna kialakítását is végzi, amelyen keresztül a vízgyűjtő területen lehulló csapadék hamarabb érhet majd a tóba. Mindeközben a tó partján élők is összefogtak, és megkezdték a vízelvezető árkok tisztítását.

Nyáron a legalacsonyabb vízszint 53 centi volt, amely a szakértők szerint ez a valaha mért legalacsonyabb vízállás itt a  velencei-tónál. az elmúlt napokban folyamatosan esett az eső, és jelenleg 87 centiméter a tó, az ideális 130 lenne.

Ez csak úgy valósulhatna meg ha a február, a március, és az április is olyan csapadékos lenne, mint a január. Viszont az elmúlt időszakban lehullott, eső, és hó, annyira felhígította a Pátkai-tározó vízét, hogy alkalmas lett a leeresztésre.

370 cm-ig az első időszakban leengedjük a Pátkai tározót, ez most 60 centimétert jelent, az pedig közel egymillió köbméter ez mindösszesen a velencei-tóban közel 4 centiméteres vízszint emelkedést okoz majd, de azt gondolom, hogy minden csepp vizet meg kell becsülnünk, és örülnünk kell neki. Január végén, február elején pedig miután lehalászták a halakat, az egész tározót leengedik, így újabb 4 centivel emelkedik majd a vízszint. Van még egy projekt: ugyanis a vízügyesek a következő napokban elkerülő csatornát építenek, ami a vízgyűjtő területről a tavaszi csapadékot rögtön a tóba vezeti majd

– mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Horányi Tibor környezetgazdálkodási agrármérnök, Alba Natura Civil Alapítvány munkatársa szerint az nem egy szerencsés helyzet, hogy a városban derékig lehet járni a vízben. ,,A szomszédomnak elkezdett fölázni a háza, a másik szomszédomnak a pincéje tele van" – tette hozzá a szakember. 

A környezetgazdálkodási agrármérnök arról beszélt híradónknak, hogy például Gárdony vízelvezető csatornáiban áll a víz, a napokban kezdték meg a takarítást. 

Természetesen a nyári, őszi időszak sokkal alkalmasabb lett volna, amikor meleg van, jó idő van, szárazak ezek a területek, nem derékig járunk az iszapban, de most mondjuk azt,  hogy ez egy nagyszerű dolog volt, hogy legalább a bajban felébredtünk, és helyi politikusokkal, magán emberekkel, akár helyi vállalkozók segítségével, de ne kiáltunk ennek a tisztításnak

– mondta Híradónknak Horányi Tibor. A szakember emlékeztetett rá, hogy volt egy 40 milliárd forintos terv a tó megmentésére, de azt elvetették. Szerinte komplex vízgazdálkodási tervre van szükség. (atv.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!