h i r d e t é s

Magyarország újabb statisztikában nézi Európa hátát, és ez most végtelenül szomorú

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Magyarország újabb statisztikában nézi Európa hátát, és ez most végtelenül szomorú

2018. szeptember 26. - 17:37

 

Minden évben szeptember 26-án ünnepeljük a nyelvek európai napját, ennek apropóján közölt az EU-ban élők nyelvtudásáról statisztikát az Eurostat szerdán. - írja a 24.hu.

Illusztráció: MTI Fotó Beliczay László

Az Európai Bizottság egyik főigazgatósága többek közt azt elemezte, hogy az adott országokban a középfokú oktatásban részt vevő diákok hány százaléka tanul legalább két idegen nyelvet.

Az eredmény a mi tekintetünkből egészen lesújtó, Magyarország a lista utolsó helyén végzett. Az Eurostat szerint hazánkban csupán a gyerekek hat százaléka tanul minimum két idegen nyelvet.

Ehhez képest mondjuk Finnországban, Romániában és Lengyelországban is jóval 90 százalék feletti ez az arány, az európai átlag pedig 59 százalék.

Valójában a tekintetben sem állunk jobban, hogy a felnőtt lakosság körében hányan beszélnek más nyelven is. A 2016-os adatok szerint a 25 és 64 év közöttiek körében csupán 42 százalék beszél idegen nyelven. Ennél csak Romániában (36%) és az Egyesült Királyságban (35%) rosszabb a helyzet. Utóbbinál értelemszerűen azért, mert anyanyelvük az angol.

24.hu


 

h i r d e t é s