h i r d e t é s

Magyarország megvétózta az Unió közös kiállását Kínával szemben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Magyarország megvétózta az Unió közös kiállását Kínával szemben

2021. április 16. - 15:08

 

A jogkorlátozó nemzetbiztonsági törvényt bírálták volna. A Reuters szerint a magyarok arra hivatkoztak: az EU-nak így is túl sok vitája van Kínával.

Szijjártó Péter (balra) Wang Yi kínai külügyminiszterrel - Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Nyiilatkozatban bírálták volna Kínát az Európai Unió tagállamai a nemzetbiztonsági törvény miatt, de Magyarország megvétózta a közös kiállást, írja a Reuters több névtelen diplomáciai forrásra hivatkozva. A hírek szerint a magyarok arra hivatkoztak: az EU-nak így is túl sok vitája van Kínával. 

A tavaly elfogadott törvény szigorúan korlátozza az elvben autonóm területen élő hongkongiak jogait. Kínai bírókat delegálhatnak a hongkongi bíróságokra, kínai erőszakszervezetek pedig irodákat nyithatnak a városban. Illegálissá tették az elszakadási törekvéseket, a felforgatást a terrorizmust és az idegen erőkkel való összejátszást is. A törvényre hivatkozva már Facebook-posztok miatt is vittek el embereket. 

Az Európai Unió márciusban 30 év után először hozott szankciókat Kínával szemben az emberi jogok megsértése miatt. Az EU utazási tilalmat vezetett be négy kínai személy és entitás ellen, valamint befagyasztották a vagyonukat, válaszul arra, hogy a Hszicsiang tartományban élő muszlim vallású ujgurokat elszakítják a családjaiktól, munkatáborokba vagy átnevelőtáborokba zárják, bántalmazzák és megerőszakolják őket, amit a kínai kormány minden erejével igyekszik tagadni.

Szijjártó Péter külügyminiszter „értelmetlen, magamutogató és káros döntésnek” nevezte az uniós intézkedést. (444.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s