h i r d e t é s

Magyarország: fuldokolnak az ellenzéki vezetésű városok

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Magyarország: fuldokolnak az ellenzéki vezetésű városok

2021. március 08. - 14:21

 

Szembeszökő jelei vannak a magyar főváros utcáin az ellenzéki polgármesterek és Orbán Viktor kormányfő közötti szembenállásnak és politikai bizalmatlanságnak.

Forrás: Euronews

A legalapvetőbb közszolgáltatások jelennek meg a listán, a közvilágítástól, a tömegközlekedésen át a távfűtésig.

Az egyik táblán ez áll: "Mennyire lenne ideges, ha holnaptól nem cserélnék ki az eltört szennyvízcsövet az utcájában? A kormányzati megszorító intézkedések 6401 kilométer csatornahálózat karbantartását veszélyeztetik. A város működése a tét." Egy másikon pedig: A városaink kifosztása nem kormányzás!

A Budapesti Önkormányzat komoly pénzügyi gondokkal küzd. 20%-kal csökkentek a bevételei a koronavírus-járvány miatt, és további 20%-kal a kormány megszorító intézkedései miatt. A főpolgármester azt mondja, az Orbán-kormány bünteti az ellenzéki vezetésű városokat.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere:

"Budapest legfontosabb bevételi forrása az iparűzési adó, amelyet helyi vállalkozások fizetnek. A kormány ennek az összegét csökkentette, és ezzel nagyon sok pénzt vett ki a város zsebéből. Másrészt Budapestnek saját bevételeiből szolidaritási adót is kell fizetnie. Ebből a kettőből áll össze ez a brutális megszorítás."

A főpolgármester nincs egyedül a kormány elleni küzdelemben. Több tucatnyi polgármester csatlakozott hozzá azóta, hogy 2019-es önkormányzati választásokon sok városban az ellenzék győzött.

Többen közülük Tatabányán egyeztettek februárban, a Magyar Önkormányzatok Szövetségével együtt. Közösen kérnek kompenzációt a kormánytól a pénzügyi elvonások miatt.

Tatabánya 16 milliárd forintos költségvetésében 2 milliárd forintos hiány keletkezett. A városvezetés magán kedzi a spórolást, például 30 százalékkal csökkentik a képviselők fizetését, illetve csaknem 10 százalékos létszámleépítés lesz a városházán.

Szücsné Posztovics IlonaTatabánya polgármestere:

"A magyar kormány látványos diszkriminációt tesz a kormánypárt által vezetett és az ellenzéki vezetésű önkormányzatok között. Tavaly december 24-én a Fidesz által vezetett nagyvárosok 1,3 milliárd forintos célzott támogatást kaptak, mi pedig, ellenzéki vezetésű városok nem kaptunk semmit."

Az ellenzéki polgármesterek azt mondják, elkötelezettek a demokrácia megvédésében. A budapesti óriásplakátok szimbólumai azoknak a komoly feszültségeknek, amelyek az ország jövőjének alakításában aktív szerepet követelő önkormányzatok és az Orbán-kormány konfliktusát övezik. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s