h i r d e t é s

Magyarellenes tüntetés körvonalazódik Bukarestben

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Magyarellenes tüntetés körvonalazódik Bukarestben

2020. február 20. - 08:02

 

Ahányszor magyarokat is érintő törvényt fogadnak el Romániában, esetleg valamelyik magyar tisztségviselő nyilatkozik egyet a magyar–román kapcsolatokról, a székelyföldi román szervezetek úgy reagálnak, mintha darázs csípte volna meg őket.

A kép illusztráció! - Forrás: Mihai Tîrnoveanu / Facebook

Rendszerint megjelennek a Facebookon az ugyanazokat a szófordulatokat és közhelyeket (ilyen például a Tiszától a Dnyeszterig tartó Románia víziójaismételgető bejegyzések – általában ugyanazoktól a személyektől –, melyekkel alaposan felhergelik a szélsőséges hozzászólásoktól sem tartózkodó trollokat. Ha sikerült mindenkit alaposan feltüzelni, akkor jöhet egy tüntetés, felvonulás, erődemonstráció, amire össze lehet trombitálni mindazokat, akik a magyar térhódítástól rettegnek.

Csakhogy a legtöbb esetben teljesen alaptalan félelmek generálják az indulatokat, mint jelen esetben a kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozó közigazgatási kódex, melyről nemrég az alkotmánybíróság megállapította, hogy nem ütközik alaptörvénybe, így semmi akadálya, hogy életbe lépjen. A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Polgári Fóruma, valamint a Calea Neamului Egyesület a törvényt úgy értelmezi, mint ami hivatalos nyelvvé teszi a magyart Romániában. Sőt megsemmisíti Románia nemzetállamiságát, amit az alkotmány garantál, és „szétporlasztja” a román egyedüli hivatalos nyelv jellegét. Mondanunk sem kell, erről szó sincs.

Az ombudsman mellett az RMDSZ is tiltakozott a törvénykönyv kormányrendelettel elfogadott változata miatt, utóbbi azért, mert csorbítja a kisebbségi jogokat, és visszalépést jelent a korábban hatályos anyanyelvhasználati rendelkezésekhez képest.

A székelyföldi román szervezetek nem egészen így látják, mégis tüntetést hívtak össze vasárnapra a Cotroceni-palota elé, így akarnak nyomást gyakorolni az államfőre, hogy ne hirdesse ki a törvényt. Leegyszerűsítve: a két magyarellenes szervezet olyasmiért tüntet, amiért akár az RMDSZ is tüntetést szervezhetne, ha a törvénykönyv valóban csorbítja a kisebbségi jogokat. Ugyanannak törvénynek két különböző olvasatát látjuk tehát.

A tiltakozás hírére egyébként Árus Zsolt, a Székely Figyelő Alapítvány elnöke felkérte a rendőrség, a csendőrség és a bukaresti polgármesteri hivatal illetékeseit, ne engedélyezzék a tüntetést. Arra hivatkozik, hogy az alkotmány is leszögezi: „Románia valamennyi állampolgárának közös és oszthatatlan hazája”, ugyanakkor a törvény tiltja az olyan nyilvános gyűléseket, amelyeken gyűlöletet terjesztenek, diszkriminációra vagy az állampolgári jogok megszegésére uszítanak.

A Calea Neamului Egyesület elnökét az is feldühítette, hogy Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke arról beszélt a Szabad Európa Rádió román adásában: Magyarország indirekt módon átveszi a román állam feladatkörét és az államhatárokon átívelő, magyar nemzeti identitást épít a Kárpát-medencében. Mihai Tîrnoveanu elnök dühös Facebook-posztjában „Magyarország hangjának” nevezi Asztalost, aki egy román intézmény élén vált egy másik ország szószólójának. A megszokott forgatókönyv szerint, Tîrnoveanu ezt a nyilatkozatot felhasználva hergel ismét a magyarok ellen. Huszonnégy óra leforgása alatt másodjára.

Ennyi fröcsögés még az edzett gyomrokat is felforgatja. (foter.ro)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s