h i r d e t é s

Magas rangú magyar tisztségviselőknek tiltotta meg a beutazást Szijjártó üzenete után Ukrajna

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Magas rangú magyar tisztségviselőknek tiltotta meg a beutazást Szijjártó üzenete után Ukrajna

2020. október 27. - 06:20

 

Szijjártó azt is nonszensznek tartotta, hogy bekérették a kijevi magyar nagykövetet. Az ukrán kormány viszont nem elégedett meg ennyivel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter ey közös sajtótájékoztatón, 2020. június 25-én - Fotó: Szerhij Dolzsenko / MTI

Nonszensznek nevezte a kijevi magyar nagykövetet hétfői bekéretését az ukrán külügyminisztériumba a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a közmédiának azt mondta, "nem túl barátságos hangnemben és nem a barátkozás szándékával" kérették be az ukránok Íjgyártó Istvánt. Azt kérték számon, miért buzdították a magyarokat választási részvételre, miért buzdították őket arra, hogy támogassák a magyar jelölteket – tette hozzá.

Ha Ukrajna komolyan gondolja, hogy az Európai Unióval szorosabb együttműködésre törekszik és az európai integráció útjára kíván lépni, "akkor az ilyen bekéretéseket végre el kellene felejteniük" – fejtegette a miniszter. Szijjártó Péter a vasárnapi választási eredményeket kommentálva azt mondta: gratulál a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség választási sikereihez.

Diplomáciai vihart kavart a Facebook-poszt

Az ukrán külügyminisztérium vasárnap este közleményében bírálta a magyar diplomáciát amiatt, hogy a magyar fél szerintük közvetlenül beavatkozik az ukrán helyhatósági választásba, és emiatt "kemény reakciót" helyezett kilátásba.

A tárca arra reagált, hogy Szijjártó Péter vasárnap közösségi oldalán bíztatta a kárpátaljai magyarokat arra, hogy szavazzanak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikusaira és Babják Zoltán beregszászi polgármester-jelöltre. 

Kitiltották Gulyás egyik államtitkárát

Az ígért keménység nem is maradt el: Ukrajna hétfőn megtiltotta két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását a helyhatósági választás alatt Kárpátalján folytatott "agitáció" miatt.

Erről Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter tájékoztatta  az Interfax-Ukrajina hírügynökséget. Duleba szerint az egyik tisztségviselő a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség államtitkára, akit név szerint nem említett, a másikról pedig nem árult el semmit. Hozzátette ugyanakkor, hogy más olyan magyar állampolgárok beutazási tilalmát is kezdeményezték, akik aktívan "beavatkoztak" Ukrajna belügyeibe a választás idején. 

A magyar politikának üzentek a döntéssel

Dimitro Duleba úgy látja, nem lehet a helyzetet különbözőképpen értelmezni: Szijjártó választások alatti, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget támogató posztja konkrét beavatkozás volt Ukrajna belügyeibe.

"Nem lehet mindent csak a kollégám, Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésére redukálni. Ez általában a magyar politikáról szól. A mi álláspontunk nagyon egyszerű, tegnap értékeltük ezeket a cselekedeteket" – szögezte le a miniszter. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s